Τρεις βιομηχανίες «κρέμονται» σε μια τροπολογία

Με το ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή αερίου από τη ΔΕΠΑ και να προμηθεύονται το ακριβότερο αέριο των ΕΠΑ βρίσκονται τρεις ελληνικές βιομηχανίες. Η εκκρεμότητα με τον «επιλέγοντα καταναλωτή», η απόφαση της ΡΑΕ και η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Τρεις βιομηχανίες «κρέμονται» σε μια τροπολογία

Τον κίνδυνο να απολέσουν τον χαρακτηρισμό του «επιλέγοντος καταναλωτή» φυσικού αερίου (το δικαίωμα να αγοράζουν από τη ΔΕΠΑ αέριο σε καλύτερες τιμές από τις ΕΠΑ) αντιμετωπίζουν τρεις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, που λόγω της κρίσης έχουν μειωμένες καταναλώσεις, γεγονός που υπονομεύει τη βιωσιμότητά τους.

Το πρόβλημα ανέκυψε το φθινόπωρο εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων των συγκεκριμένων βιομηχανιών με τη ΔΕΠΑ για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης που είχαν οι βιομηχανίες κατά το 2012 και το 2013, διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει βάσει του ισχύοντος πλαισίου να πάψουν να θεωρούνται «επιλέγοντες πελάτες» και άρα να μεταφερθούν στο πελατολόγιο της ΕΠΑ.

Όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, στις περιπτώσεις αυτές η μέση κατανάλωση την τελευταία διετία έπεσε κάτω από τα 8.800.000 κυβικά μέτρα (100.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου), κάτι που εν πολλοίς είναι αναμενόμενο λόγω της οικονομικής κρίσης και της μειωμένης δραστηριότητας.

Η προοπτική αυτή, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε αναστάτωση στις βιομηχανίες, με κίνδυνο διακοπής της δραστηριότητάς τους. Ο λόγος είναι ότι η τιμή με την οποία πουλούν οι ΕΠΑ το φυσικό αέριο στους βιομηχανικούς καταναλωτές είναι πολύ ακριβότερη σε σχέση με αυτήν της ΔΕΠΑ.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως επιπλέον επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών αυτών, με άμεσες επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους και στην απασχόληση που προσφέρουν, ενώ έρχεται και σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες προθέσεις της κυβέρνησης να περιορίσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έγινε προσφυγή και ζητήθηκε η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Από την επί της ουσίας εξέταση του θέματος από την Αρχή προέκυψε ότι οι επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ, ακόμη και αν για κάποιο διάστημα μειώσουν την κατανάλωσή τους, δεν χάνουν την ιδιότητα αυτή και δεν επιτρέπεται να επανέλθουν στην κατηγορία των μη επιλεγόντων.

Ωστόσο, για να ισχύσει η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία με την κατάθεση τροπολογίας. Έτσι τώρα, και ενώ τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη λήξη του έτους στενεύουν, η ΔΕΠΑ και ενδιαφερόμενες βιομηχανίες αναμένουν την προώθηση από το ΥΠΕΚΑ τροπολογίας στη Βουλή για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας και τη συνέχιση της δραστηριότητας και τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v