Προετοιμασία για επιστροφή κεφαλαίων από bad banks

Με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) οι ειδικοί εκκαθαριστές των τραπεζικών ιδρυμάτων μπορούν, πλέον, να συμπεριλαμβάνουν στον πίνακα διανομής του προϊόντος εκκαθάρισης και απαιτήσεις που δεν έχουν αναγγελθεί.

Προετοιμασία για επιστροφή κεφαλαίων από bad banks

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την επιστροφή περίπου 300 εκατ. ευρώ από τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.

Με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) οι ειδικοί εκκαθαριστές των τραπεζικών ιδρυμάτων μπορούν, πλέον, να συμπεριλαμβάνουν στον πίνακα διανομής του προϊόντος εκκαθάρισης και απαιτήσεις που δεν έχουν αναγγελθεί με τις εξής προϋποθέσεις:

- εφόσον πρόκειται για απαιτήσεις από καταθέσεις με την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του νόμου 3746/2009 (ΦΕΚ Α΄ 27)

- ή εφόσον πρόκειται για απαιτήσεις του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 13Α του ν. 3746/2009 και της παραγράφου 9 του άρθρου 15 του ν. 4051/2012.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί την αρμοδιότητα του εισηγητή κατά το άρθρο 161 παράγραφοw 2 εδάφιο γ' του Πτωχευτικού Κώδικα, και δύναται κατά την άσκηση αυτής της αρμοδιότητας να θέσει τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας

Η απόφαση αποτελεί την αναγκαία προεργασία για την επιστροφή στο ΤΧΣ και στο ΤΕΚΕ (μόνο από την Proton) περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια που έχουν ανακτήσει οι υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v