Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε νέα μερεμέτια ο φόρος ακινήτων

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή μακρά συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών έβαλε κάτω τα κουκιά του νέου φόρου και απεφάνθη ότι δεν θα αποδώσει 2,650 δισ. ευρώ στα ταμεία του δημοσίου, αλλά κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ανοιξε νέα μερεμέτια ο φόρος ακινήτων
Η κυβέρνηση ζοριζόταν να κλείσει το 1,3 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού το 2014.

Μετά τους πειραματισμούς με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τη σπουδή των κυβερνητικών βουλευτών να σώσουν από τον φόρο κοτέτσια, στάνες και λοιπά αγροτικά κτίσματα και τη «φαεινή ιδέα» της επιβολής φόρου... πάνω στον φόρο, μόλις κατάφερε να αναζητεί καμιά 150αριά εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή μακρά συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών έβαλε κάτω τα κουκιά του νέου φόρου και απεφάνθη ότι δεν θα αποδώσει 2,650 δισ. ευρώ στα ταμεία του δημοσίου, αλλά κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό με επιφυλάξεις, διότι όσο αυξάνονται τα φορολογικά βάρη, τόσο περιορίζεται η εισπραξιμότητα. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει «φόρος στον φόρο», όπως προβλέπεται στην τελευταία εκδοχή του ΕΝΦΑ, όπου στον αρχικό φόρο ανά ακίνητο έρχεται να προστεθεί και ένα καπέλο τύπου ΦΑΠ με αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

Με το νέο σχέδιο για τον φόρο ακινήτων, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων περιορίζεται κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο. Τα έσοδα τα οποία θα βεβαιωθούν με βάση το τελευταίο σενάριο περιορίστηκαν στα 3,240 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ. στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ) με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να κατεβαίνουν στα 2,650 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ.

Τη διαφορά των 250 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να την καλύψει με περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Λογάριαζε μάλλον χωρίς τον ξενοδόχο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δίνει το πράσινο φως για κάλυψη 200 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, αλλά δεν συζητά το ενδεχόμενο και τα 400 εκατ. ευρώ, με βάση τους δικούς της υπολογισμούς, να καλυφθούν από αυτό. Ένα τέτοιο σενάριο θα έκοβε τη δυναμική επαναφοράς στην ανάπτυξη, για την οποία υπάρχουν προσδοκίες για το 2014 (αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%).

Το νέο πρόβλημα επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με τη χαρακτηριστική φράση «υπάρχει φασούλι». «Πάμε για συμφωνία σε όλα έως τις 9 Δεκεμβρίου, είναι δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Στην ίδια γραμμή, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε χθες να δηλώσει εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση κινείται με στόχο να έχει συμφωνία ως το Eurogroup, ενώ παραδέχθηκε το πρόβλημα που δημιούργησε ο φόρος στα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για μια ακόμα αναχώρηση της τρόικας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν την ερχόμενη Πέμπτη και θα επανέλθουν, αν όλα πάνε καλά, στις αρχές Δεκέμβρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v