Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Επενδύσεις ένα δισ. από ξένους το 2013

Γιατί οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών χτύπησαν επίπεδα ρεκόρ στην εγχώρια αγορά του real estate εφέτος. Τα deals που έκλεισαν και πόσο κόστισαν. Οι κινήσεις των funds στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακίνητα: Επενδύσεις ένα δισ. από ξένους το 2013

Οι χαμηλές τιμές και οι προσδοκίες για δειλή ανάκαμψη της αγοράς real estate από τον επόμενο χρόνο οδήγησαν σε ξένες επενδύσεις-ρεκόρ στα ελληνικά ακίνητα το 2013 κι οι αναλυτές εκτιμούν πως θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της επικείμενης συμφωνίας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Οι δεσμευτικές προσφορές για την Αστήρ Παλλάς και την αξιοποίηση της χερσονήσου Μικρό Καβούρι κατατίθενται την Παρασκευή (αν δε δοθεί νέα παράταση), ενώ εντός των ημερών ανακοινώνεται επισήμως και η συμφωνία εξαγοράς της Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την επενδυτική Invel, συνολικού ύψους περί τα 653 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ από τον καναδικό όμιλο Fairfax.

Στις συμφωνίες των τελευταίων μηνών προστίθεται η παραχώρηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας στον αμερικανικό όμιλο NCH Capital έναντι 23 εκατ. ευρώ, μέσω διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και η εξαγορά του κτιρίου γραφείων στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, που στέγαζε παλαιότερα τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, από τον αργεντίνικο όμιλο Grupo Dolphin, έναντι 10,3 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός πως το συγκεκριμένο πολυώροφο κτίριο γραφείων θα μπορούσε προ κρίσης να πωληθεί σε τριπλάσια τιμή, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, δείχνει και το εύρος των ευκαιριών που βλέπουν οι ξένοι.

Ειδικά οι αμερικανικοί όμιλοι, που είναι εξαιρετικά κινητικοί στην εγχώρια αγορά real estate, βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες και στα τουριστικά ακίνητα. Πρόσφατες είναι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η επενδυτική Oaktree Capital Management (με υπό διαχείριση κεφάλαια περί τα 80 δισ. δολάρια) ενδιαφέρεται να αγοράσει το ξενοδοχείο Gerakina Beach που έχει περιέλθει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.

Η είσοδος επιθετικών αμερικανικών χαρτοφυλακίων ήταν αυτή που σύμφωνα με τους αναλυτές «σήκωσε» ολόκληρη την αγορά της Νότιας Ευρώπης στην οποία φέτος οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα θα φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η έντονη παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων στις αγορές ακινήτων της Νότιας Ευρώπης αποτυπώνεται σε πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οίκου DTZ, με βάση την οποία οι επενδυτές βγαίνουν έξω από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου (Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία). Στο εννεάμηνο του 2013, στις τρεις μεγάλες αγορές έγιναν κυρίως συμφωνίες από τοπικούς επενδυτές. Αντίθετα, το μερίδιο των ξένων επενδυτών στις συμφωνίες που έγιναν στην Ισπανία έφτανε το 60%, στην Ιρλανδία το 65% και στην Ιταλία το 59%. Οι συμφωνίες στις τρεις τελευταίες αγορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. με αύξηση άνω του 135% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2012.

Εξαιρετικά κινητικά ήταν τα διεθνή funds και στις αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με το μέριδιό τους στην Πολωνία να φτάνει το 90% των επενδύσεων και στην Τσεχία το 60%. Στο εννεάμηνο οι συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ και ήταν διπλάσιες έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι περιφερειακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου είναι αυτές που αναμένεται να οδηγήσουν φέτος τις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα σε επίπεδα προ κρίσης (σύμφωνα με την DTZ, στα επίπεδα του 2005). Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν πως για το σύνολο του έτους οι επενδύσεις στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 136 δισ. ευρώ, με αύξηση 15% έναντι του 2012, ενώ για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση 10%.

 

                                                   Οι αγορές των ξένων ομίλων

Ξένος Επενδυτής

Στόχος

Ύψος Συμφωνίας (εκατ. ευρώ)

   

Invel

Πανγαία

653,1

Fairfax

Eurobank Properties

160

Grupo Dolphin

κτίριο BNP Paribas

11,3

NCH Capital

ακίνητο Κασσιόπης Κέρκυρας

23

?

Αστέρας Βουλιαγμένης

?

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v