Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: «Γλυκαντικό» η μείωση φόρου μεταβίβασης

Νέες αλλαγές προαναγγέλλονται στον φόρο ακινήτων που οδεύει προς κατάθεση στη Βουλή. Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ως «αντιστάθμισμα» στο μόνιμο χαράτσι.

Ακίνητα: «Γλυκαντικό» η μείωση φόρου μεταβίβασης

Το κερασάκι της μείωσης του φόρου μεταβίβασης στο 3% επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μόνιμες φορολογικές επιβαρύνσεις 5,6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι από το 2014 και κάθε χρόνο θα καλούνται να πληρώνουν παραπάνω από 3 δισ. ευρώ στην εφορία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τις αλλαγές που δρομολογούνται «μόλις το 5% των φορολογουμένων», ή περίπου 290.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πληρώσει περισσότερα σε σχέση με φέτος, «χονδρικά το 75%-80% θα πληρώσει σίγουρα λιγότερα σε σχέση με φέτος, ενώ το 15% των φορολογουμένων περίπου τα ίδια σε σχέση με φέτος».

Το νομοσχέδιο έχει μπει στη φάση των διορθώσεων μετά τις παρατηρήσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όμως, δεν είναι σίγουρο πως θα είναι οι τελευταίες. Ήδη, κυρίως γαλάζιοι βουλευτές επισημαίνουν την υπέρμετρη επιβάρυνση των αστικών ακινήτων, ενώ όπως προκύπτει από δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλου στον ΣΚΑΪ θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις για μείωση του φόρου στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως στον συντάκτη του νομοσχεδίου καθηγητή Νίκο Καραβίτη, σχετική εντολή δεν έχει δοθεί, τουλάχιστον ακόμη.

Μετά τη σύνταξη του νομοσχεδίου στη νέα του μορφή, έως το τέλος της εβδομάδας, θα ακολουθήσει νέος γύρος ζυμώσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες διορθώσεις. Στο νομοσχέδιο, πάντως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, θα περιληφθεί η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% (από 8%-10% σήμερα) και όχι η κατάργησή του, όπως πίεζε η τρόικα.

Ο φόρος υπεραξίας

Παράλληλα το υπουργείο υπενθυμίζει πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 τίθεται σε εφαρμογή και ο φόρος υπεραξίας κατά την πώληση ακινήτων. Ο φόρος αυτός, ο οποίος επιβαρύνει τον πωλητή, προσδιορίζεται στο 15% της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης ενός ακινήτου.

Με δεδομένη την καθίζηση των τιμών την τελευταία πενταετία, ο φόρος υπεραξίας εκτιμάται πως θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις, ενώ ελάχιστη θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες η συμβολή της μείωσης του φόρου μεταβίβασης στην αναθέρμανση της αγοράς δεδομένου ότι είναι πρακτικά νεκρή. Το περασμένο έτος τα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων ήταν μόλις 201 εκατ. ευρώ, όταν πέντε χρόνια νωρίτερα έφταναν το 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v