Μάχη καλείται να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσει τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών. Οι δανειστές, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαιτούν την οριστική κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία που σήμερα αντιστοιχεί σε ποσά μέχρι 200.000 ευρώ, κάτι που οδηγεί στο σφυρί τουλάχιστον 100.000 ακίνητα.
Η θέση της τρόικας για το θέμα συμπυκνώνεται στην άποψη ότι θα πρέπει τα δικαστήρια να είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει εάν ένας δανειολήπτης μπορεί, με βάση τους όρους διαβίωσης, να σώσει την κατοικία του από τον πλειστηριασμό.
Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και των συναρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης Αθ. Αθανασίου και Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να μεταπείσουν τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησής τους τις προηγούμενες ημέρες, οι αντιστάσεις των εκπροσώπων των πιστωτών δεν κάμφθηκαν στο παραμικρό και το ζήτημα παραμένει ορθάνοικτο, παρότι χθες η κυβέρνηση έσπευσε και διά του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου να υπερασπιστεί τις θέσεις της ελληνικής πλευράς ότι δεν πρόκειται κανείς «αδύναμος» να δει το σπίτι του να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Με τις κυβερνητικές θέσεις ουσιαστικά συμπλέει και ο τραπεζικός τομέας, δεδομένου ότι στελέχη του σημείωναν ότι ακόμη κι αν καταργηθεί πλήρως η προστασία οι τράπεζες δεν προτίθεται να πετάξουν στον δρόμο οικογένειες. Άλλωστε μπαράζ πλειστηριασμών θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις ήδη καταρρακωμένες τιμές στην κτηματαγορά, με συνέπειες και για τον τραπεζικό κλάδο.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ξεκινώντας από τη μείωση της αντικειμενικής αξίας στις 150.000 ευρώ από τις 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 50.000 ευρώ κατά εξάμηνο. Αντί αυτού οι δανειστές προτείνουν:
- Την πλήρη κατάργηση του κριτηρίου της αντικειμενικής αξίας από τον Ιανουάριο του 2014. «Ο μηδενισμός θα επιφέρει απόλυτα διαφάνεια και δεν θα επιτρέπει να κρυφθούν πίσω από το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας οι επιτήδειοι», φέρεται να τόνισε εις εκ των τροϊκανών. «Έτσι, όμως, οι 100.000 δανειολήπτες στεγαστικού δανείου που δεν αποπληρώνουν, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεν οι επιτήδειοι, ωστόσο οι περισσότεροι είναι απλοί μισθωτοί με μία κατοικία, τίθενται εκ των πραγμάτων σε καθεστώς πλειστηριασμού…», απάντησαν τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να καταφέρουν κάτι.
- Στην πρέσα της τρόικας βρέθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αθανάσιος Αθανασίου. Ο λόγος είναι ότι στα δικαστήρια λιμνάζουν χιλιάδες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, τον οποίο η τρόικα θεωρεί αναποτελεσματικό και ζητά να καταργηθεί. Ζητά λοιπόν την άμεση θέσπιση του θεσμού διαμεσολαβητή ανάμεσα στους δανειολήπτες και τις τράπεζες.
Για το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση επιμένει ότι τον ρόλο αυτό μπορούν να τον έχουν μόνο δικηγόροι, ενώ η τρόικα αντιπροτείνει τη συμμετοχή οικονομολόγων και ορκωτών λογιστών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τρόικα επιμένει εδώ και μήνες στην αλλαγή αυτή, καθώς εκτιμά ότι «η αποκλειστικότητα στους δικηγόρους έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις και παραμάγαζα».
- Οι εκπρόσωποι της τρόικας, μάλιστα, άφησαν άφωνους τους υπουργούς λέγοντας ότι για τους πλειστηριασμούς δεν θα λαμβάνονται υπόψη οικονομικά και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα θεσπισθούν ή έχουν θεσπιστεί από το κράτος. «Το δικαστήριο θα έχει την αρμοδιότητα να κρίνει, μελετώντας την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, εάν το ακίνητο θα πλειστηριαστεί ή όχι», υποστήριξαν.