Παπαγεωργίου: Υπό συζήτηση το ενεργειακό κόστος

Για το πώς θα αντιμετωπίσει το ΥΠΕΚΑ την αγορά μετά τη διαιτητική απόφαση, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι είναι θέμα υπό συζήτηση, όπως και το πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ.

Παπαγεωργίου: Υπό συζήτηση το ενεργειακό κόστος

Νέο κύκλο συζητήσεων ξεκινάει το υπουργείο Ανάπτυξης για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμή της κιλοβατώρας του Αλουμίνιου.

Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, στην επίκαιρη ερώτηση για τη διαιτητική απόφαση ΔΕΗ-Αλουμίνιο, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Κατ΄αρχάς, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ξεκαθάρισε ότι για την προσφυγή στη διαιτησία, η οποία εκτελείται υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, είχαν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές, δηλαδή η ΔΕΗ και το Αλουμίνιο. Όπως είπε, η διαιτησία είναι ένας νέος θεσμός πολύ σημαντικός για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς.

Σύμφωνα δε με τον Νόμο 4001 έχει χαρακτήρα δικαστηρίου και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να σχολιάσει την απόφασή της.

Για το πώς θα αντιμετωπίσει το ΥΠΕΚΑ την αγορά μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι είναι θέμα υπό συζήτηση, όπως και το πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο πελάτη (Αλουμίνιο) αλλά και ως προς τη βιομηχανία στο σύνολό της.

«Σαφώς η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα, είναι όμως και ο μοναδικός πάροχος, έως ότου προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα της δώσει ευελιξία και θα δημιουργηθούν στο μέλλον εναλλακτικοί πάροχοι» είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Κατέληξε τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα στηριχθεί και σαφέστατα θα εξεταστούν οι καλύτερες λύσεις αντιμετώπισης παρόμοιων περιπτώσεων βιομηχανιών υψηλής τάσης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ζητήσουν μέσω της διαιτησίας ή μέσω της αγοράς καλύτερες τιμές προμήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v