Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Στο αρχείο προσφυγή ΔΕΗ κατά Αλουμίνιον

Οι εξελίξεις αποτελούν μέρος του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί μετά την άρνηση της ΔΕΗ να αποδεχτεί την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε από κοινού με το Αλουμίνιο για την επίλυση της διαφοράς ως προς την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κομισιόν: Στο αρχείο προσφυγή ΔΕΗ κατά Αλουμίνιον

Στο αρχείο έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία είχε ορίσει προσωρινή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το Αλουμίνιο.

Η προσφυγή έγινε με το σκεπτικό ότι η τιμή των 42 ευρώ η μεγαβατώρα που όρισε η ΡΑΕ συνιστά κρατική ενίσχυση, κάτι που απέρριψε η Επιτροπή.

Πριν από την απόρριψη της προσφυγής από την Επιτροπή, η ΔΕΗ πέρυσι τον Μάιο είχε προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της ΡΑΕ, η οποία επίσης απορρίφθηκε.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μέρος του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί μετά την άρνηση της ΔΕΗ να αποδεχτεί την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε από κοινού με το Αλουμίνιο για την επίλυση της διαφοράς ως προς την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, μετά την έκδοση της απόφασης της διαιτησίας, ανακοίνωσε ότι καταγγέλλει τη σύμβαση προμήθειας με το Αλουμίνιο με ισχύ από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, κατά παράβαση του κώδικα προμήθειας, ο οποίος επιβάλλει προειδοποίηση ενός μήνα.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στο αρχείο προσφυγή της ΔΕΗ ΑΕ κατά της απόφασης της ΡΑΕ του Μαΐου του 2012, που όρισε προσωρινή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για την εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ , η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Από τον Ιούνιο του 2013, ως αποτέλεσμα της έγγραφης επικοινωνίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι - με δεδομένο τον προσωρινό χαρακτήρα της τιμής που είχε ορίσει η ΡΑΕ και τον αναμενόμενο εντός των αμέσως προσεχών μηνών καθορισμό οριστικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας - η έκδοση τυπικής απόφασης επί της καταγγελίας δεν κρινόταν απαραίτητη στο στάδιο εκείνο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, πέραν της Απόφασης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2011 - κρίνοντας ως παράνομη κρατική ενίσχυση το προνομιακό τιμολόγιο που η ΔΕΗ είχε αναγκασθεί να εφαρμόζει για την Αλουμίνιον την περίοδο 2007/2008 και διατάσσοντας την έντοκη ανάκτησή της - δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε άλλη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να αφορά το θέμα της τιμολόγησης από τη ΔΕΗ της εν λόγω εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v