ΔΕΔΔΗΕ: Στις 350.000 οι διακοπές ηλεκτροδότησης

Οι διακοπές ηλεκτροδότησης, είτε λόγω αχρησίας ακινήτων, ή αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών σε ετήσια βάση κινούνται στα επίπεδα των 350.000 την τελευταία διετία. Ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητά τρόπους να καλύψει την επένδυση για τους έξυπνους μετρητές.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΔΔΗΕ: Στις 350.000 οι διακοπές ηλεκτροδότησης

Όλα τα δυνατά σενάρια για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης νέων «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικού σε περίπου 7 εκατομμύρια καταναλωτές, θα εξετάσει η διοίκηση του Διαχειριστή του Δικτύου -ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαχειριστή Γιώργο Κόλλια, το έργο αυτό προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η εταιρεία έως το 2020, σε εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών που επιβάλουν την αντικατάσταση του 80% των αναλογικών μετρητών, με έξυπνους ψηφιακούς μετρητές.

Η χρηματοδότηση της αντικατάστασης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, (100% θυγατρική της ΔΕΗ), είναι θέμα που έχει ανατεθεί σε εξωτερικό σύμβουλο.Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, ο σύμβουλος θα μελετήσεις και παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια, στα οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται μορφές σύμπραξης του ΔΕΔΔΗΕ με ιδιωτικούς φορείς, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση υπερβαίνει τις «δυνάμεις» του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ από την άλλη η αντικατάσταση των σημερινών αναλογικών με τους ψηφιακούς μετρητές, δεν μπορεί να επιβαρύνει τους καταναλωτές, καθώς αυτοί αποτελούν περιουσία του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναφορικά με τις διακοπές ηλεκτροδότησης, είτε λόγω αχρησίας ακινήτων, ή αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών, ο κ. Κόλλιας επισήμανε ότι σε ετήσια βάση κινούνται στα επίπεδα των 350.000 την τελευταία διετία, μέγεθος αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2010 και νωρίτερα. Πάντως σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, στο 60% των περιπτώσεων περικοπών, γίνεται επανασύνδεση, όταν τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του καταναλωτή με τον προμηθευτή του (ΔΕΗ ή ανεξάρτητος).

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις των τεχνικών του γίνονται μόνο μετά οδηγίες του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η εταιρεία του εκτελεί εντολές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέες συνδέσεις

Καταλυτικά έχει χτυπήσει τις επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ η οικονομική κρίση και ο περιορισμός της δραστηριότητας στην οικοδομή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι επενδύσεις σε ετήσια βάση έχουν περιοριστεί σε 300 εκατομμύρια, έναντι 500 εκατομμυρίων προ κρίσης. Ο λόγος είναι ότι μειώθηκε σημαντικά η οικοδομική δραστηριότητα και οι νέες συνδέσεις ηλεκτροδότησης. Αυτές έχουν περιοριστεί σε επίπεδα ακόμη και κάτω των 40.000 την τελευταία διετία, όταν προηγουμένως ξεπερνούσαν τις 100.000.

Τέλος όπως τονίζει ο κ. Κόλλιας, αυτή τη στιγμή το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που θα προκύψει τα αμέσως επόμενα χρόνια, με την αναμενόμενη φυσιολογική αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων. Για τις αποχωρήσεις αυτές θα πρέπει να προβλεφθούν τουλάχιστον 500 προσλήψεις, ώστε να γίνει δυνατή η προώθηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού τω ν δικτύων (smart grids) και τω ν λειτουργιών της επιχείρησης, προς όφελος των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v