Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πλειστηριασμοί στην ατζέντα του πρώτου ραντεβού

Οι πλειστηριασμοί στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης. Δεν υπήρξε συμφωνία. Να ανοίξουν οι δανειστές τα χαρτιά τους στα δημοσιονομικά περιμένει τώρα η Αθήνα. Η απουσία «ορόσημου» και η τακτική των καθυστερήσεων. Ξεκίνησε το 2ο ραντεβού.

Οι πλειστηριασμοί στην ατζέντα του πρώτου ραντεβού

Βαλίτσες ετοιμάζει η τρόικα μετά την προγραμματισμένη διπλή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο σήμερα, αναλόγως όμως του αποτελέσματος που θα υπάρξει θα κριθεί η ημερομηνία των εισιτηρίων επιστροφής.

Αν από τις σημερινές συζητήσεις προκύψει προοπτική συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρείται πιθανό οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης. Στην αντίθετη περίπτωση το εισιτήριο επιστροφής μάλλον θα έχει ανοιχτή ημερομηνία.

Από τις Βρυξέλλες ξεκάθαρη θέση δεν διατυπώνεται. Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΕGΑ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ υποστήριξε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες περί καθυστερήσεων με ευθύνη της τρόικας, δεν έδωσε όμως ακριβή ημερομηνία για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της αποστολής. Δήλωσε πως «οποιεσδήποτε φήμες ή αναφορές ότι η αποστολή της τρόικας σκοπίμως καθυστερεί είναι τελείως ψευδείς... Ο ακριβής χρόνος της επιστροφής (σ.σ. των επικεφαλής του κλιμακίου) θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στην Αθήνα, άρα η αποστολή συνεχίζεται».

Το πρώτο ραντεβού

Η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30. Συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας. Σε αυτό μετείχαν οι κ. Χατζηδάκης, Σκορδάς, Αθανασίου (υπουργός Δικαιοσύνης) και Παπαδάκης (Τράπεζα της Ελλάδος). 

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν προτάσεις για τη διαδικασία διαμεσολάβησης, σύμφωνα με την οποία δικηγόροι θα αναλάβουν να επιλύσουν εξωδικαστικά διαφορές ανάμεσα σε τράπεζες και δανειολήπτες. Η διαδικασία προβλέπεται ήδη νομοθετικά, αλλά επιδιώκεται η επιτάχυνση της εφαρμογής της. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης υπήρξε καταρχήν σύμπτωση απόψεων με την τρόικα και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, τόσο αυτή όσο και την άλλη εβδομάδα.

Στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επανέλαβε σήμερα ότι υπάρχει δέσμευση με την τρόικα να μην δοθούν οι παραμικρές λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθούν. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς θα έχει τελειώσει έως τις 10-15 Δεκεμβρίου και οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Aναφορικά με τις επαγγελματικές μισθώσεις η διαφορά των δυο πλευρών παραμένει. Η τρόικα ζητά απελευθέρωση όλων, η κυβέρνηση μόνο των νέων.

Το επόμενο ραντεβού της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα. 

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τροφοδότησαν τις προηγούμενες ημέρες την τρόικα με τις νεότερες εκτιμήσεις και τα τελευταία δεδομένα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων.

Σήμερα, εκτός απροόπτου η τρόικα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, αν και ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες με νόημα πως «δεν είναι δεδομένο ότι θα μπουν στο τραπέζι νούμερα». Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος.

Την εκτίμηση αυτή στηρίζουν δύο ουσιαστικές παράμετροι: αφενός η απουσία κυβέρνησης στη Γερμανία, εξέλιξη η οποία συμβάλλει στην αδυναμία διαμόρφωσης σαφούς ευρωπαϊκής γραμμής στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κι αφετέρου η διαρκής πίεση του ΔΝΤ για δραστική λύση στο θέμα του δημοσίου χρέους.

Έτσι, όπως έχει φανεί ξεκάθαρα, η τρόικα δεν βιάζεται καθόλου να ολοκληρώσει τις συζητήσεις (η καθυστέρηση είναι δικό τους θέμα, εμείς είμαστε καθ' όλα έτοιμοι, έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών) και η ελληνική πλευρά δεν...τρελαίνεται. «Έχουμε και εμείς υπομονή», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, σημειώνοντας όμως ότι «θέλουμε να κλείσουμε σύντομα».

Επί της ουσίας, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχει τον πιεστικό χαρακτήρα προηγούμενων επαφών, όταν η Ελλάδα βρισκόταν με το μαχαίρι στον λαιμό για την εκταμίευση δόσεων, προκειμένου να πληρωθούν λήξεις ομολόγων. Τώρα υπάρχει περιθώριο χρόνου έως τους πρώτους μήνες του 2014, ενώ οι αγορές δεν φαίνεται να αξιολογούν επιβαρυντικά τις καθυστερήσεις.

Στο πεδίο της εσωτερικής διαχείρισης των καθυστερήσεων, άλλωστε, η μετρολογία την οποία φοβόταν η κυβέρνηση κρατιέται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, αν και το μεγάλο αγκάθι του ενιαίου φόρου ακινήτων δεν θα αργήσει να ξανακάνει δυναμική επανεμφάνιση.

Ήδη, δειλά-δειλά αρχίζουν να εκδηλώνονται ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ, οπότε ή το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει τέτοιο λίφτινγκ που να λύνει τα χέρια των διαφωνούντων βουλευτών ή οι βουλευτές να κάνουν «κωλοτούμπα». Ουσιαστική αναμόρφωση στον φόρο, πάντως, δεν αναμένεται, παρά μόνο διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v