Στο στόχαστρο της ΕΝΙ οι ΔΕΠΑ-ΕΠΑ

Ο νούμερο 1 της ΕΝΙ Paolo Scaroni, εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ, όταν αυτός προκηρυχθεί, αλλά και των νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στο στόχαστρο της ΕΝΙ οι ΔΕΠΑ-ΕΠΑ

Προάγγελο συμμετοχής σε διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης ενεργειακών εταιρειών, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των ιταλικών εταιρειών ΕΝΙ και ΤΕRΝΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο euro2day, ο νούμερο 1 της ΕΝΙ Paolo Scaroni, εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ, όταν αυτός προκηρυχθεί, αλλά και των νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου.

Επίσης και για την συμμετοχή στους διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Σε ό,τι δε αφορά στην ΤΕRΝΑ, εταιρεία αυτή που είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι έχει θέσει στρατηγικό στόχο την επέκτασή του στα Βαλκάνια και ως εκ τούτου, στόχος είναι ο αντίστοιχος διαχειριστής του ελληνικού δικτύου, ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποφασίστηκε να ιδιωτικοποιηθεί. 

Αναφορικά με το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αρμοδίως επισημαίνεται ότι αυτός θα προετοιμαστεί με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ότι ο πρώτος. Ιδίως δε, θα ληφθούν υπ΄όψιν οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αναφορικά με το ενδιαφέρον της ΤERNA για την περιοχή, σημειώνεται ότι αυτό είναι σημαντικό, ενώ επιδιώκεται η διασύνδεση των δικτύων της Ιταλικής χερσονήσου με τα δίκτυα των Βαλκανίων.

Έτσι, εκτός από το υποβρύχιο καλώδιο των 500 μεγαβάτ το οποίο διαχειρίζεται από κοινού με τη ΔΕΗ (Θεσπρωτία-Οτράντο), η εταιρεία κατασκευάζει αυτή τη στιγμή αντίστοιχο υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει το δίκτυο της με αυτό του Μαυροβουνίου. Επίσης, ενώ συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό στον Διαχειριστή Δικτύου της μικρής Βαλκανικής χώρας, η οποία διαθέτει μεγάλες ποσότητες λιγνίτη, αλλά και πολλές υδατοπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v