Τράπεζες: Αλλάζουν ρότα στις χορηγήσεις δανείων

Η χρηματοδότηση των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να παρέχεται από τους μετόχους. Πώς θα τους... συνδράμουν οι τράπεζες. Σε ποιους κλάδους αναμένεται να εστιάσουν.

Τράπεζες: Αλλάζουν ρότα στις χορηγήσεις δανείων

Ριζικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών θα αρχίσουν σύντομα να παρατηρούνται, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν λάβει τα μηνύματα της κρίσης και έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Ήδη, η ζήτηση των νοικοκυριών για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια έχει περιοριστεί πολύ, ενώ αντίστοιχα χαμηλή είναι και η διάθεση των τραπεζών να προχωρήσουν μαζικά σε τέτοιου είδους χορηγήσεις.

Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο της έκθεσης της Τράπεζας Πειραιώς με τίτλο «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση», όπου τονίζεται πως η τραπεζική δραστηριότητα θα πρέπει να εστιάσει στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπου λοκομοτίβα πλέον δεν θα είναι η κατανάλωση, αλλά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν την παρουσία τους στη χρηματοδότηση της κατανάλωσης και των δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την κατανάλωση (όπως το real estate) στη χρηματοδότηση:

  • Κλάδων με εξωστρεφή χαρακτήρα, όπως ο τουρισμός, τα logistics, η ενέργεια και οι μεταφορές.
  • Δραστηριοτήτων στα βασικά μέταλλα, τις εξορύξεις και τα ορυκτά.
  • Της αγροτικής παραγωγής.
  • Της πράσινης οικονομίας και των σχετιζόμενων επενδύσεων.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ριζικές αλλαγές θα δούμε και στις σχέσεις μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.

Το τρέχον μοντέλο που θέλει οι τράπεζες να προσφέρουν το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα με περιορισμένη συμμετοχή των μετόχων και με έλεγχο του κινδύνου μέσα από τη χρήση εγγυήσεων δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Αντίθετα, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να εξασφαλίζουν ρευστότητα και η χρηματοδότηση των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να παρέχεται από τους μετόχους, ενώ οι ίδιες θα εστιάζουν στην παροχή κεφαλαίου κίνησης και ενδιάμεσου δανεισμού (bridge financing). 

Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v