Πειραιώς: Νέες προκλήσεις για τράπεζες

Η στροφή της οικονομίας σε μη καταναλωτικές επενδύσεις και η επίπτωση για τις τράπεζες. Οι νέες δυνάμεις που διαμορφώνουν το τραπεζικό τοπίο. Τι εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς.

Πειραιώς: Νέες προκλήσεις για τράπεζες
Τις νέες δυνάμεις και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την κρίση αναλύει η Τράπεζα Πειραιώς σε σχετική ανάλυση.

Σύμφωνα με την Πειραιώς το εγχώριο επιχειρηματικό κλίμα φαίνεται να ξεφεύγει από τη φάση της συστολής. Οι δείκτες ιδιωτικής και δημόσιας οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα αλλά μια οριακή άνοδος έχει καταγραφεί.

Στις νέες «δυνάμεις» που διαμορφώνουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Πειραιώς ξεχωρίζει:
-Την ενοποίηση
-Την ανακεφαλαιοποίηση
-Τη ρευστότητα
-Τη μετάβαση στην τραπεζική ένωση
-Την υιοθέτηση ενός διαφορετικού επιχειρηματικού μοντέλου

Σε ότι αφορά τη ρευστότητα η Πειραιώς τονίζει πως ο πρώτος μεγάλος περιορισμός για τις τράπεζες είναι η ρητή πίεση να αποπληρώσουν τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος.

Ο δεύτερος σχετίζεται με την πλήρη αναστροφή του μηχανισμού «δημιουργίας καταθέσεων» σε μηχανισμό «καταστροφής καταθέσεων».

Αναφορικά με το νέο τραπεζικό μοντέλο επισημαίνεται πως η στροφή της οικονομίας από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές θα επηρεάσει και τις τράπεζες.

Η άμεση επίπτωση είναι ότι οι τράπεζες θα δώσουν έμφαση σε δραστηριότητες όπως:

-Κλάδοι με εξαγωγικό προσανατολισμό
-Μέταλλα, εξορύξεις
-Έργα υποδομής
-Αγροτικό τομέα
-«Πράσινη» οικονομία

Ταυτόχρονα δραστικές αλλαγές θα λάβουν χώρα στη σχέση μεταξύ τραπεζών και εταιριών.

Οι τράπεζες πλέον θα πρέπει να διαφυλάττουν τη ρευστότητά τους. Η χρηματοδότηση των νέων εταιριών θα προέρχεται από τους επιχειρηματίες-μετόχους και οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν το κεφάλαιο κίνησης και το bridge finance.

Σε ό,τι αφορά τα stress test η Πειραιώς τονίζει ότι για να είναι αξιόπιστα θα πρέπει να είναι αυστηρά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v