Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαρτί των εσόδων παίζει το ΥΠΟΙΚ

Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση εσόδων επικαλέστηκε το ΥΠΟΙΚ στο πρώτο ραντεβού με την τρόικα. Δεν άνοιξαν τα «καυτά» θέματα των προαπαιτούμενων και του «κενού». Τι έπεσε στο τραπέζι για πετρέλαιο και φόρο ακινήτων. Η πρόταση Σαμαρά για τα ακίνητα.

Το χαρτί των εσόδων παίζει το ΥΠΟΙΚ

Το χαρτί των αυξημένων εσόδων έριξε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά στο πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Μια συνάντηση επεισοδιακή στην αρχή (κάποιος πέταξε κέρματα στον Τόμσεν λίγο πριν μπει στο κτίριο, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες από υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα), αλλά και στο τέλος (η τρόικα έφυγε από το υπόγειο λόγω των συγκεντρωμένων).

«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας πως τα έσοδα του Οκτωβρίου εμφανίζουν υπέρβαση 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

«Δεν μπορώ να προδικάσω ότι θα διατηρηθεί η υπέρβαση αυτή έως το τέλος του έτους, ούτε ότι θα προκύψει τελικά μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε η ίδια πηγή, με εμφανή ικανοποίηση για τις καλύτερες επιδόσεις στο σκέλος των εσόδων, οι οποίες τελικά ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί στη διαπραγμάτευση.

Θετικά αξιολογείται από στελέχη του ελληνικού υπουργείου και η πρόβλεψη που ενσωματώνεται στη σημερινή έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,8% του ΑΕΠ αντί 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Στη σημερινή συνάντηση πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έγινε συζήτηση ούτε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού -πολύ περισσότερο δε για τους τρόπους κάλυψής του- ούτε για τον χρόνο που θα διαρκέσει αυτός ο γύρος της διαπραγμάτευσης, ούτε για τα προαπαιτούμενα.

Συζητήθηκαν τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο της επόμενης συνάντησης την προσεχή Παρασκευή με το οικονομικό επιτελείο και αυτά αφορούν ζητήματα σχετικά με τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική συμμόρφωση -σε αυτά φαίνεται να ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών για αρκετά έξτρα έσοδα τον επόμενο χρόνο-, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, οι προβλέψεις για το 2014 και οι επιπτώσεις από τον φετινό προϋπολογισμό στον ερχόμενο, καθώς και θέματα που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2014 έχει προβλεφθεί έσοδο 381 εκατ. ευρώ από φορολογική διοίκηση και φορολογική συμμόρφωση.

Όσον αφορά το φόρο ακινήτων, στη συνάντηση έγινε μια αρχική πρώτη συζήτηση χωρίς να τεθούν λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε την τρόικα ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Αναφορικά με τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά (την εισήγηση που έχει δεχθεί να περάσει ο φόρος ακινήτων στους Δήμους με ανταποδοτικότητα), πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι στην παρούσα φάση το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι αντί να επιχορηγούνται οι δήμοι με ένα ποσοστό από διάφορους διάσπαρτους φόρους, θα μπορούσαν να επιχορηγούνται με ποσό που θα προκύπτει αποκλειστικά από τον φόρο ακινήτων. Το ενδεχόμενο να εκχωρηθεί η είσπραξη του φόρου ακινήτων στους δήμους, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες εκτιμάται ότι απαιτεί ακόμα πολύ χρόνο προσαρμογής. 

Στη συνάντηση της Παρασκευής άλλωστε, ειδική βαρύτητα αναμένεται να έχουν τα στοιχεία που θα λάβει σήμερα η τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο πηγές του υπουργείου Οικονομικών φωτογραφίζουν για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του όποιου κενού τελικά συμφωνηθεί για το 2014.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι δεν ετέθη εκ νέου σήμερα το αίτημα μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς να αποκλείεται όμως να επανέλθει στη συνέχεια, καθώς το υπουργείο έχει στη διάθεσή του στοιχεία που δείχνουν μεγάλη υστέρηση στις εισπράξεις φόρων από τα καύσιμα, της τάξεως των 700 - 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την απόδοση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα μπορούσαν, εκτιμά η ίδια πηγή, να ισχυροποιήσουν το επιχείρημα για μείωση του ΕΦΚ.

Τέλος, το κλίμα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, στη σημερινή συνάντηση «ήταν καλό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v