Εμπόριο: Tο μήνυμα της Κυριακής

Κίνηση στις κεντρικές αγορές αλλά όχι ανάλογο τζίρο δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς. Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Κ. Χατζηδάκης. Το «μπαλάκι» τώρα στους αντιπεριφερειάρχες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εμπόριο: Tο μήνυμα της Κυριακής

Απ' όλα είχε η χθεσινή Κυριακή, επίσημη πρώτη του νέου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Απεργιακές κινητοποιήσεις, αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ανοικτά και κλειστά μαγαζιά, και χιλιάδες κόσμου να κάνουν την βόλτα τους χαζεύοντας βιτρίνες. Και έναν υπουργό, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη να βγαίνει, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, κερδισμένος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έσπευσε νωρίς χθες το απόγευμα να κάνει δηλώσεις, υπεραμυνόμενος για μια ακόμη φορά του νέου μέτρου, το οποίο είχε προκαλέσει «μίνι» κυβερνητική κρίση το περασμένο Καλοκαίρι.

Σε επίπεδο ουσίας, πάντως, είναι νωρίς να γίνει αποτίμηση του ταμείου. Και αυτό γιατί πέρα από τον τζίρο της Κυριακής, για τον οποίο δεν υπάρχει και μέτρο σύγκρισης, οι έμποροι περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η αγορά και τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, οπότε ολοκληρώνεται η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας. Ο ίδιος στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «σε γενικές γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των «μίνι» φθινοπωρινών εκπτώσεων».

Το οξύμωρο είναι ότι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι σε έρευνες όλο αυτό το διάστημα εμφανίζονταν σε συντριπτικό ποσοστό αντίθετοι στο κυριακάτικο άνοιγμα, είχαν προσδοκίες από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τι έρχεται

Τώρα η σκυτάλη περνάει στους Αντιπεριφερειάρχες. Αυτοί θα αποφασίσουν πόσες επιπλέον Κυριακές, θα μπορούν να ανοίγουν μόνο τα μικρά καταστήματα.

Οι Αντιπεριφερειάρχες θα πρέπει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, να ορίσουν τις περιοχές, στις οποίες θα επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλην των 7 που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις τους, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.

Από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν σημαντικά από αυτό που τους ζητούν οι τοπικοί φορείς δηλαδή οι εμπορικοί σύλλογοι. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση της Γλυφάδας, της Σύρου, της Έδεσσας, της Καστοριάς αλλά και του Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όπου η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την άποψη των εμπορικών συλλόγων.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές το χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τ.μ., να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shops−in−a−shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v