Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σκληρή «γραμμή» καταφθάνει η τρόικα

Με ποιες εντολές επανέρχονται οι δανειστές. Η τακτική των καθυστερήσεων και ποιο είναι το πραγματικό «ατύχημα» που απειλεί το πρόγραμμα. Τι ζητούν για μέτρα, πώς επηρεάζει η «απουσία» γερμανικής κυβέρνησης. Το παρασκήνιο πίσω από το θρίλερ της επιστροφής.

Με σκληρή «γραμμή» καταφθάνει η τρόικα

Η γραμμή των δανειστών, δηλαδή των πολιτικών προϊσταμένων της τρόικας, των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και του ΔΝΤ παραμένει ίδια και απαράλλακτη: ούτε μία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και καμία χαλάρωση στη στάση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Αυτό συνεχίζουν να μας μεταφέρουν ακούραστα αρμόδιες πηγές από τα ανώτερα κέντρα εξουσίας. Γι' αυτούς, όπως επανειλημμένως έγραψε το Euro2day.gr, οι διαρροές περί πολιτικής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, όξυνσης στις σχέσεις με την τρόικα, κόκκινων γραμμών και κοινοβουλευτικών αντάρτικων είναι περσινά ξινά σταφύλια, τα οποία ακούνε από το 2010.

Όπως μας ενημέρωσε αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν, οι δανειστές εξακολουθούν -πίσω από τις κλειστές πόρτες πάντα- να λαμβάνουν τις ίδιες διαβεβαιώσεις, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα υπάρξει καμία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, είτε τα προφορικά, είτε τα γραπτά.

Μάλιστα η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Ευάγγελου Βενιζέλου προσωπικά, έχει δεχθεί τηλεφωνήματα τις τελευταίες ημέρες για να πέσουν οι τόνοι. Οι... παραινέσεις δεν προέρχονται μόνο από το μπλοκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει ο κ. Σαμαράς, αλλά και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κατά την τρόικα, τα πράγματα, σε αντίθεση με το μπαράζ διαρροών από την ελληνική πλευρά, είναι πιο απλά:

1. Το καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 ενδέχεται να φθάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τότε η ελληνική πλευρά ζήτησε πίστωση χρόνου με το επιχείρημα ότι δεν άντεχε ένα πολιτικό καυτό καλοκαίρι. Αυτή δόθηκε κυρίως λόγω των γερμανικών εκλογών και όχι γιατί υπήρξε η πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με αντάρτικο και πρόωρες εκλογές.

Όμως, όπως μας ανέφερε υψηλά ιστάμενο στέλεχος της τρόικας, τότε υπήρχε η προφορική διαβεβαίωση από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και από το Μέγαρο Μαξίμου ότι τον Σεπτέμβριο θα υπήρχε από την κυβέρνηση έτοιμο σχέδιο μέτρων για συγκεκριμένες περικοπές στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην άμυνα και βεβαίως απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Αυτά περιμένουν τώρα οι ελεγκτές και δεν αναμένεται να κάνουν βήμα πίσω.

2. Για τους δανειστές, η επιβολή μέτρων 2-2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (έναντι των 500 εκατ. ευρώ που αποδέχεται η ελληνική πλευρά) θεωρείται ήδη συμβιβασμός από τα 4 δισ., ποσό που προέκυπτε από τις "αυστηρές" μετρήσεις του καλοκαιριού. Στους κύκλους της τρόικας υπήρχε η διάθεση, και αφού το ΥΠΟΙΚ παρουσίαζε εκθέσεις με αυξημένα έσοδα και πρωτογενές πλεόνασμα, τα μισά μέτρα, έως και 2,5 δισ. ευρώ, να αποσαφηνιστούν τώρα και τα υπόλοιπα -εάν το ΥΠΟΙΚ πέσει έξω στις προβλέψεις- να αποφασιστούν τον Μάρτιο, όταν θα υπάρξουν τα τελικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013.

Παρ' όλα αυτά, υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η σκληρή γραμμή που προβάλλει τώρα η τρόικα είναι... διαπραγματεύσιμη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τελικό προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, αποδίδοντας τα νούμερα που παρουσιάζονται σε τακτική πίεσης. Όπως μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά, "είναι παράλογο να μιλούν κάποιοι για δήθεν ανάγκη πρόσθετων μέτρων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν ότι δεν θα ζητήσουν οριζόντια μέτρα, γιατί τέτοιου ύψους κενό δεν κλείνει με άλλον τρόπο".

Να σημειωθεί πάντως ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο Κόνορ, ερωτηθείς το μεσημέρι της Δευτέρας για το εάν το δημοσιονομικό κενό είναι 2,9 δισ. ευρώ απάντησε ότι «δεν αναγνωρίζω αυτό το νούμερο. Οι συζητήσεις τώρα ξεκινούν για το θέμα και δεν είναι σωστό να προχωρούμε τώρα σε σχόλια γύρω από το θέμα».

3. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει λάβει το μήνυμα από τους ομολόγους του ότι δεν βιάζονται να μας δώσουν τις επόμενες δόσεις και ότι η μπάλα βρίσκεται καθαρά στο ελληνικό έδαφος. Οι επόμενες λήξεις ομολόγων είναι τον Ιανουάριο, συνεπώς η επόμενη δόση θα δοθεί όταν η χώρα μας κλείσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Εάν αυτό γίνει τον Νοέμβριο, τότε η καθυστερημένη υποδόση θα έρθει τον Δεκέμβριο. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να κλείσουν τα τέσσερα προαπαιτούμενα, εκ των οποίων οι αμυντικές βιομηχανίες και οι απολύσεις παραμένουν καυτή πατάτα.

4. Κανείς από τους κόλπους της τρόικας δεν κρύβει ότι ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και να γίνει σταδιακά, ανάλογα με την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς. Κανείς δεν κρύβει επίσης και το γεγονός ότι όσο δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση στη Γερμανία όλοι βρίσκονται σε αναμονή ("on hold", όπως μας είπε αρμόδια πηγή).

5. Η διαρροή ότι μέρος των κονδυλίων από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα περάσει στον ΕΣΜ ώστε να διαγραφεί από το ελληνικό χρέος θεωρείται καθαρά ελληνικής προελεύσεως. Όπως μας ανέφεραν αρμόδια στελέχη, κάτι τέτοιο δεν συζητείται στην Ε.Ε. και την ΕΚΤ. Αντιθέτως μάλιστα. Δεν απορρίπτεται μόνο από το Βερολίνο, αλλά και από τις άλλες σκληροπυρηνικές χώρες της Ε.Ε.

"Το ότι υπάρχει αυτή η πρόταση από την ελληνική πλευρά δεν σημαίνει ότι υπάρχει και η απόφαση από την ευρωπαϊκή. Αναδρομική ισχύ έχει ήδη αποκλειστεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε.", επιμένει αρμόδια πηγή.

6. Η ΕΚΤ παραμένει και θα παραμείνει για τα επόμενα δύο χρόνια κάθετα αντίθετη στη χρησιμοποίηση του "μαξιλαριού" που σήμερα υπάρχει στο ΤΧΣ από τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών για να κλείσουν τρύπες στο πρόγραμμα. Η εντολή που έχει δοθεί είναι τα σχέδια να γίνονται με βάση το απαισιόδοξο σενάριο που περιέχεται στα stress tests και προβλέπει άλλα δύο χρόνια ύφεσης.

7. Το EWG δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει αξιόπιστη λύση για το κενό χρηματοδότησης που άφησε η αποτυχία του εγχειρήματος των ANFAs (επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα). Αυτό είναι ίσως και το πιο κρίσιμο σημείο, παρά το γεγονός ότι -σκοπίμως -υποβαθμίζεται από όλες τις πλευρές, ώστε να αποφευχθεί πιθανό ατύχημα, που δεν είναι άλλο από την απόσυρση του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση λόγω του καταστατικού που ορίζει ότι το Ταμείο δεν μπορεί να δώσει χρήματα αν δεν έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το επόμενο 12μηνο.

"Αυτό είναι το πραγματικό ατύχημα που φοβόμαστε όλοι, καθώς η παράταση των διαβουλεύσεων στη Γερμανία δεν μας επιτρέπει να πάρουμε αποφάσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά αξιόπιστη κοινοτική πηγή.

8. Όσο για το αλαλούμ που προκλήθηκε την Παρασκευή για την άφιξη της τρόικας, αυτό είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέρα ήταν αργία για τους καθολικούς. Όλοι βρίσκονταν εκτός γραφείου, λειτούργησε το... σπασμένο τηλέφωνο και ένα μήνυμα-ερώτηση που δέχθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν από Έλληνα δημοσιογράφο. Για την ιστορία πάντως, η άφιξη των υψηλών κλιμακίων των ελεγκτών πάντοτε ήταν συνυφασμένη με το εάν είχαν στα χέρια τους όλα τα απαραίτητα έγραφα από τα αρμόδια υπουργεία. Γι' αυτό και στο παρελθόν υπήρξαν μερικές μέρες καθυστέρηση στην ημερομηνία άφιξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v