Εμπόριο: Κυριακάτικο άνοιγμα με αντιδράσεις

Πρεμιέρα στο άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακή με συμμετοχές αλλά και... απουσίες. Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που προχώρησαν σε 24ωρη απεργία για να εμποδίσουν το άνοιγμα των καταστημάτων. "Οι καταναλωτές αγκάλιασαν την ιδέα", λέει ο Χατζηδάκης.

Εμπόριο: Κυριακάτικο άνοιγμα με αντιδράσεις

Με αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων (οι εμποροϋπάλληλοι έχουν προκηρύξει ήδη 24ωρη απεργία) και συγκεντρώσεις ξεκίνησε η πρώτη μέρα Κυριακή με ανοικτά καταστήματα στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή.

«Πολύς κόσμος κάνει βόλτα στην αγορά σήμερα με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που κάνουν αγορές» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. «Η ίδια η αγορά είναι αυτή που θα δείξει σε ποιες περιοχές και ποιες Κυριακές θα ωφελήσει, να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, «σε γενικές γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των "μίνι" φθινοπωρινών εκπτώσεων».

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρέλλας, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι η ανταπόκριση στο μέτρο είναι εντυπωσιακή, αν και διευκρίνισε ότι θα πρέπει να μετρηθούν τα αποτελέσματα και να «γίνει το ταμείο» της ημέρας.

Η ημέρα είναι κρίσιμη για το εμπόριο, όπως έγραψε το euro2day.gr, καθώς η εφαρμογή των νέων όρων λειτουργίας της αγοράς ξεκίνησε με όλες τις πλευρές να έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα και τους καταναλωτές να βρίσκονται στη μέση. Όπως ήταν γνωστό, μόνο το 33,9% των εμπορικών συλλόγων έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή με την πλειοψηφία, ήτοι ποσοστό 59,5%, να λέει όχι στο άνοιγμα τις Κυριακές, δηλώνοντας πως δεν θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος εκτός από την καθιερωμένη Κυριακή στις παραμονές των Χριστουγέννων.

Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης Κωστής Χαντζαρίδης. Όπως είπε ανοιχτά είναι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Όσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, τόνισε ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.
Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και την 24ωρη απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παρατράγουδα στην Πάτρα

Ανοιξαν σήμερα το πρωί ορισμένα καταστήματα, κυρίως στο κέντρο της Πάτρας, εν μέσω αντιδράσεων από μέλη του εμπορικού συλλόγου, που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα. Όσα άνοιξαν, ήσαν κυρίως πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες.

Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους, να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από 11.00 το πρωί.

Κλειστά τα καταστήματα στα Χανιά

Η πρεμιέρα του κυριακάτικου ανοίγματος των εμπορικών επιχειρήσεων, βρήκε τα καταστήματα κλειστά στα Χανιά.

Παράλληλα, έπεσε στο κενό η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ - μάρκετ, κυρίως στην πόλη των Χανίων.

Έξω από τα καταστήματα αυτά, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Αντιθέτως δύο σούπερ - μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα είχε προτείνει στα μέλη του και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχοντας μάλιστα τυπώσει αφίσες στις οποίες απεικονιζόταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Στέλλας από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων είχε ταχθεί και το εργατικό κέντρο Χανίων.

Χατζηδάκης: "Οι καταναλωτές αγκάλιασαν την ιδέα"

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων, δήλωσε ότι «σήμερα οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τόσο την ιδέα για τα καινούργια εκπτωτικά δεκαήμερα όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Κάναμε λοιπόν πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο.

Τώρα η σκυτάλη περνάει στους Αντιπεριφερειάρχες. Θα αποφασίσουν πόσες επιπλέον Κυριακές, πέραν των νομοθετημένων, μπορούν να ανοίγουν μόνο τα μικρά καταστήματα. Ελπίζω ότι εκτός απ' αυτούς που αντιδρούν, θα ακούσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, θα δουν το συμφέρον του τουρισμού μας, θα δουν το συμφέρον των νέων παιδιών που αναζητούν δουλειά.

Ακολουθούμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Γιατί να μη γίνει και στην Ελλάδα;»

Πώς λειτουργούν οι εκπτώσεις

Οι μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν σκόπευαν να συμμετάσχουν καθολικά, ενώ ακόμη και μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, όπως τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος, ξεκαθάρισαν πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Οι μεγάλες λιανικές αλυσίδες, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα πολυχώροι, που έχουν ήδη χαιρετίσει την εισαγωγή των νέων αυτών θεσμών, άνοιξαν μετά τις 11 το πρωϊ.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των εκπτώσεων, αρκετές επιχειρήσεις σημειώνουν ότι δεν θα έχουν τη μορφή της «εκποίησης στοκ», όπως συμβαίνει στις «μεγάλες» εκπτώσεις κατά το τέλος κάθε σεζόν, αλλά ηπιότερο χαρακτήρα. Έτσι, στον χώρο της ένδυσης και υπόδησης αναμένεται να υπάρξουν προσφορές σε επιλεκτικούς κωδικούς και εκπτώσεις από 15% έως 40% με το υψηλό ποσοστό να αφορά περισσότερο φθινοπωρινά προϊόντα, παρά χειμωνιάτικα είδη.

Στον χώρο του επίπλου και του οικιακού εξοπλισμού το ποσοστό των εκπτώσεων αναμένεται επίσης συγκρατημένο, ωστόσο η εν λόγω αγορά κινείται ούτως ή άλλως με τη λογική των επιλεγμένων προσφορών ολόκληρο τον χρόνο. Τέλος, επιλεκτικές εκπτώσεις γίνονται και στα καλλυντικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v