Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο οι «βαριές» υποθέσεις στο ΣΔΟΕ

Οι αρμοδιότητες του προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και των προσωρινών ελέγχων μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μαζί τους μετακινούνται και 192 υπάλληλοι.

Μόνο οι «βαριές» υποθέσεις στο ΣΔΟΕ

Το τέλος του ΣΔΟΕ όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα σημαίνει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, με την οποία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και των προσωρινών ελέγχων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ θα ασχολείται εφεξής μόνο με τις υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος και θα πάψει να κυνηγάει το «ψιλολόι», όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα θα είναι τα όργανα που θα επικεντρωθούν στην έκδοση αποδείξεων και στην απόδοση του ΦΠΑ. 

Οι εργαζόμενοι στο ΣΔΟΕ, πάντως, είναι στα… κάγκελα, θεωρώντας ότι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το σώμα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής «τώρα που αρχίζουν να στρώνουν τα πράγματα».

Με βάση την απόφαση, για όσες υποθέσεις έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου έως τις 30 Οκτωβρίου, ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί από το ΣΔΟΕ. Παράλληλα με τις αρμοδιότητες, μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ και 192 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, 82 Ι.Χ. καθώς και δύο σκάφη που χρησιμοποιούνται για την πάταξη του λαθρεμπορίου. 

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι από τους 192 υπαλλήλους που μετατάσσονται οι 86 είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 2 είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης(!) και οι υπόλοιποι πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι οι 192 υπάλληλοι είναι μόλις το 20% των εργαζομένων στο ΣΔΟΕ, το οποίο άλλωστε θα ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

Τι ορίζει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση, «οι αρμοδιότητες προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας, όπως προβλέπονται στην περίπτωση β' της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν.3296/2004 (Α' 253), συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, μεταβιβάζονται στις 31 Οκτωβρίου 2013 στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών».

Ειδικότερα, κατά την άσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων, οι αντίστοιχες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους των μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπου βρίσκονται αγαθά, ανεξάρτητα από τον φορέα εκμετάλλευσής τους και του τελωνειακού καθεστώτος, υπό το οποίο τελούν, όπως, επίσης σε κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου σε καμία περίπτωση δεν αποστερεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) από τις παραπάνω εξουσίες, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αυτό διατηρεί.

Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργείται από το ΣΔΟΕ, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, προκύψουν πληροφορίες φορολογικού ή τελωνειακού ενδιαφέροντος, διαβιβάζονται με πληροφοριακό δελτίο στη ΓΓΔΕ προς αξιολόγηση. Εφόσον κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΔΟΕ προκύπτει παράβαση της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, η έκθεση ελέγχου διαβιβάζεται στη ΓΓΔΕ, για περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v