Alpha: Βλέπει ενδυνάμωση τραπεζικών καταθέσεων

Παράγοντες που θα περιόριζαν πιο αποτελεσματικά την αβεβαιότητα για τις καταθέσεις είναι η ολοκλήρωση των stress tests από την BlackRock, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Alpha: Βλέπει ενδυνάμωση τραπεζικών καταθέσεων
Ενδυνάμωση της ροής των καταθέσεων προς τις ελληνικές τράπεζες προβλέπει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, παρά τις όποιες μεταπτώσεις, λόγω της σταθερής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που τους εξασφαλίζει επαρκή κεφαλαιακή βάση στα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η εκροή των καταθέσεων του Σεπτεμβρίου (-0,5%, ή -1,05 δισ. ευρώ) οφείλεται κυρίως σε απόσυρση μετρητών από τα νοικοκυριά για αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων, ενώ αντίθετα δεν προκύπτει αιτία μείωσης των καταθέσεων λόγω αυξημένης αβεβαιότητας, αφού το Σεπτέμβριο βελτιώθηκε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ (στις 93,1 μονάδες έναντι 89,2 μονάδων τον Αύγουστο).

Πάντως, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (2012), οι καταθέσεις βρίσκονται στο +4,8%, με την Alpha Bank να εκτιμά πως η ροή επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων θα ενδυναμωθεί στο μέλλον.

Επίσης, παράγοντες που θα περιόριζαν πιο αποτελεσματικά την αβεβαιότητα είναι η λήξη της τρέχουσας διαγνωστικής εκτίμησης της Black Rock για την ποιότητα χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών και την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων τους μετά την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Επιπλέον, πάντοτε σύμφωνα με την Alpha Bank, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση το 2013, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προβολή με πιο πειστικό τρόπο της βιωσιμότητας του σημαντικά αναδιαρθρωμένου ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τέλος, η επιτάχυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας και της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί συνθήκες για σταδιακή μείωση και του πολιτικού κινδύνου, που έχει σημασία ιδιαίτερα στις τραπεζικές καταθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v