Σταϊκούρας: Μόλις 15 εκατ. οι αδρανείς καταθέσεις

Ελάχιστα είναι τα ποσά που βρίσκονται σε «ανενεργές» καταθέσεις, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία.

Σταϊκούρας: Μόλις 15 εκατ. οι αδρανείς καταθέσεις

Μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ανενεργές καταθέσεις που βρίσκονται στις τράπεζες. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε, για τις ανάγκες της κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με επιστολές του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και προς διακριτά πιστωτικά ιδρύματα ζήτησε στοιχεία σχετικά με τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που εκτιμάται ότι θα περιέλθουν στο δημόσιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2014, όπως προβλέπεται και από τον Νόμο. Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των σχετικών στοιχείων είναι η 1η Νοεμβρίου 2013, δηλαδή αύριο

«Ωστόσο, για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι, με βάση κατ' αρχάς τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες, οι εν λόγω πόροι θα ανέλθουν κοντά στα 15 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

Τονίζεται πως ψηφίστηκε ειδικός νόμος για το θέμα των συγκεκριμένων καταθέσεων προκειμένου να περάσουν στο Δημόσιο και είχαν καλλιεργηθεί σημαντικές προσδοκίες για τα πιθανά έσοδα. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε με νόημα πως «οι σημαντικές αποκλίσεις που διαφαίνεται να υπάρχουν μεταξύ των ποσών που εκτιμάται ότι θα αποδοθούν από τις τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται να χρήζουν αξιολόγησης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ιδίως αφού πρόκειται για το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου θεσμικού πεδίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v