Διαφωνούν οι εμπορικοί σύλλογοι για Κυριακές

Οι 100 από τους 168 εμπορικούς συλλόγους της χώρας επιμένουν να λένε όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντίθετα, πολυκαταστήματα και αλυσίδες σούπερ μάρεκτ εμφανίζονται αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν το νόμο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Διαφωνούν οι εμπορικοί σύλλογοι για Κυριακές

Κυριακή πολλών ταχυτήτων σε ότι αφορά στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα είναι αυτή της 3ης Νοεμβρίου, οπότε τίθεται σε εφαρμογή η πρόσφατη νομοθεσία για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) μόλις το 33,9% των εμπορικών συλλόγων τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στις 3 Νοεμβρίου, με την πλειοψηφία ήτοι ποσοστό 59,5% να λέει όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δηλώνοντας πως δεν θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος, εκτός από την καθιερωμένη Κυριακή στις παραμονές των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 168 εμπορικών συλλογών και ομοσπονδιών, οι 57 έχουν αποφασίσει και προτείνουν στα μέλη τους τη λειτουργία την Κυριακής 3 Νοεμβρίου, 7 σύλλογοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει, 4 αφήνουν ελεύθερη την επιλογή στα μέλη τους και 100 λένε όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή και δεν δεσμεύει τους καταστηματάρχες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου. Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 1 Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, σύνολο 4, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Όσο για το επιτρεπόμενο ωράριο της Κυριακής είναι από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Επίσης με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ορίζονται οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των 7 που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις των Αντιπεριφερειαρχών εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ. Από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν σημαντικά από αυτό που τους ζητούν οι τοπικοί φορείς, δηλαδή οι εμπορικοί σύλλογοι. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση της Γλυφάδας, της Σύρου, της Έδεσσας, της Καστοριάς αλλά και του Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπου η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την άποψη των εμπορικών συλλόγων.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές το χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τ.μ., να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shops-in-a-shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Και ενώ οι μικρομεσαίοι προσπαθούν να καθορίσουν τη στάση τους, οι μεγάλοι, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και αλυσίδες σούπερ μάρεκτ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που προσφέρει ο νόμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v