Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο… περίμενε για το επίδομα θέρμανσης

Από βδομάδα η ενεργοποίηση της εφαρμογής από την ΓΓΠΣ. Ποια στοιχεία θα πρέπει να συμπληρώσει ο δικαιούχος για να λάβει το επίδομα. Οι προϋποθέσεις.

Στο… περίμενε για το επίδομα θέρμανσης
Την ανοχή των πολιτών φαίνεται να εξασφαλίζει προς το παρόν εξαιτίας της καλοκαιρίας το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για μία ακόμα χρονιά εμφανίζεται ανέτοιμο να ανοίξει στην ώρα της την πολυθρύλητη ηλεκτρονική εφαρμογή για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Η απόφαση ήρθε την τελευταία ώρα πριν αρχίσει η διάθεση του «ευγενούς» καυσίμου με την τιμή των 1,25 ευρώ το λίτρο. Η εφαρμογή όμως στη ΓΓΠΣ η οποία θεωρητικά θα άνοιγε αυτή την εβδομάδα πάει τώρα για την επόμενη –μετά την εθνική εορτή- και βλέπουμε...

Αυτό απλά σημαίνει ότι επίδομα στην τσέπη του ο δικαιούχος θα δει- αν δει και δεν στραβώσει τίποτα- προς τα τέλη Νοεμβρίου καθώς απαιτείται και ένα 20ήμερο από την υποβολή της αίτησης έως την καταβολή του.

Όταν ανοίξει με το καλό ανοίξει η εφαρμογή στη ΓΓΠΣ οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων, συμπληρώνοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμός προστατευόμενων τέκνων, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας , ταχυδρομική διεύθυνση, τετραγωνικά και ιδιοκτησιακό καθεστώς (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη κλπ), στοιχεία επικοινωνίας, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώνει ειδικό πεδίο αν επιθυμεί προκαταβολή. Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι προκαταβολές θα καταβάλλονται άμεσα.

Στην περίπτωση πολυκατοικιών, οι διαχειριστές θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδική φόρμα στην εφαρμογή δηλώνοντας μεταξύ άλλων τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό κοινόχρηστης παροχής ρεύματος, τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα. Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά την υποβολή της αίτησης και τη λήψη της προκαταβολής (25% του επιδόματος), με την αγορά πετρελαίου θέρμανσης , οι διακινητές είναι αυτοί οι οποίοι θα υποβάλλουν τα νόμιμα παραστατικά προκειμένου να εξακριβωθεί ότι τα επιδόματα έχουν καταλήξει στους νόμιμους δικαιούχους.

Φέτος η επιστροφή φόρου είναι 35 λεπτά ανά λίτρο. Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Όσον αναφορικά τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (από 200.000ευρώ) ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά (από 2.000 κυβικά πέρυσι).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v