Ακίνητα Δημοσίου: Από τα αζήτητα σε e-δημοπρασία!

Οικόπεδα, κατοικίες αλλά και ξενοδοχεία γεμίζουν τη λίστα των ακινήτων που βγάζει σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες το ΤΑΙΠΕΔ. Τα σχέδια για συγκέντρωση εσόδων αλλά και η δημιουργία πακέτου 1.000 ακινήτων προς τιτλοποίηση.

Ακίνητα Δημοσίου: Από τα αζήτητα σε e-δημοπρασία!

«Πωλείται οικόπεδο στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Φαλήρου» θα μπορούσε να λέει η σχετική καταχώρηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στην ιστοσελίδα e-publicrealestate.gr μέσω της οποίας προωθούνται ηλεκτρονικές δημοπρασίες πώλησης κρατικών ακινήτων.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο (472 τετραγωνικά μέτρα) στη διασταύρωση των οδών Σκρα και Λεωφ. Συγγρού προέρχεται εν μέρει από την καταργηθείσα το 1904 (όταν δημιουργήθηκε η Λεωφ. Συγγρού) Εθνική Οδό Αθηνών – Φαλήρου η οποία είχε κατασκευαστεί το 1848 με αρχικό πλάτος 8 μέτρα το οποίο στη συνέχεια έγινε 11 μέτρα.

Για δεκαετίες έμενε στα αζήτητα μέχρι που το ξέθαψαν οι υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ και εμφανίζεται τώρα στα προς πώληση μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.

Οι αναταράξεις στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται, πάντως, πως επηρεάζουν και το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Μετά την κινητικότητα στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, δεν έχουν προγραμματιστεί δημοπρασίες για τον Οκτώβριο, αν και ο κατάλογος των προς πώληση ακινήτων μακραίνει.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται εξαώροφη πολυκατοικία στην Καλλιθέα, διαμερίσματα στη Νεάπολη και στο Κουκάκι καθώς και σειρά διατηρητέων κτιρίων (Περικλέους 33 στο κέντρο της Αθήνας, οικόπεδο με κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας, η αγορά Μοδιάνο στην Θεσσαλονίκη, κλπ).

Στον κατάλογο έχουν ενταχθεί και ακίνητα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση όπως το συγκρότημα των 11 κτιρίων στο Μοσχάτο (που σήμερα είναι αποθήκες του υπουργείου Παιδείας, κ.λπ.), οικόπεδο με κτίσμα στο κέντρο του Ναυπλίου, γωνιακό κατάστημα στο Πολύγωνο, εξαωροφο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας 9 (το 33,3% ανήκει στο ταμείο των κληρικών) και ξενοδοχείο στην οδό Βερανζέρου 26 (τμήμα του οποίου ανήκει επίσης στο ταμείο των κληρικών).

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, 134 κλινών, είναι 3 αστέρων, ενώ διαθέτει 9 ορόφους και δύο υπόγεια. Προς πώληση είναι και ακίνητο τριών στρεμμάτων στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου (Κηφισίας 207 και Σαλαμίνος) το οποίο βρίσκονταν στην κατοχή του ΕΟΜΜΕΧ και περιήλθε στο δημόσιο. Για το συγκεκριμένο ακίνητο εκκρεμούν αγωγές κατά του δήμου Αμαρουσίου και του μισθωτή (παλαιών κτισμάτων που βρίσκονται εντός του ακινήτου) που οφείλει ενοίκια.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής είχε υποστηρίξει σε πρόσφατο συνέδριο πως θα υπάρχει σταθερή ροή μικρών ακινήτων (αξίας μέχρι τα πέντε εκατ. ευρώ) που θα πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών και μπορούν να αποφέρουν ετήσια έσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 7 ηλεκτρονικές δημοπρασίες και προωθούνται άλλες 39, τους επόμενους μήνες.

Εντός του 2013, από τους διαγωνισμούς ακινήτων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, θα μπουν στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ 160 εκατ. ευρώ υποστήριξε ο κ. Ταπραντζής, ο οποίος εκτιμά πως τα έσοδα του 2014 από την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων θα προσεγγίσουν το ένα δισ. ευρώ (κυρίως με τη συνδρομή του Ελληνικού). Από την επεξεργασία των δυνατοτήτων αξιοποίησης περίπου 80.714 κρατικών ακινήτων, το Ταμείο έχει ξεχωρίσει 3.000 ακίνητα, συνολικής προεκτιμώμενης αξίας περί τα 9 δισ. ευρώ, τα 1.000 εκ των οποίων θα αποτελέσουν τον πυρήνα του σχεδίου τιτλοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v