Αντιδρά η τρόικα για τον ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης

το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει προκαταβολή του 25% του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους με μία απλή αίτηση στο σύστημα της ΓΓΠΣ.

Αντιδρά η τρόικα για τον ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης
Αρνητική ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η απάντηση της τρόικας στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το πετρέλαιο θέρμανσης που περιελάμβανε και μείωση του Ειδικού Φόρου.

Έτσι, το υπουργείο επεξεργάζεται νέα πρόταση, που θα προβλέπει μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού, αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Aναλυτικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει προκαταβολή του 25% του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους με μία απλή αίτηση στο σύστημα της ΓΓΠΣ, που είχε δημιουργηθεί πέρυσι. «Έτσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν λάβει κάποια χρήματα πριν αγοράσουν το πετρέλαιο», τονίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου που υπεραμύνεται της προκαταβολής.

Για να ξεκλειδώσει όμως το σύνολο του επιδόματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στοιχεία του τιμολογίου αγοράς, όπως άλλωστε και οι πρατηριούχοι, στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Στο σκέλος αυτό αντιδρούν οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κριτήρια που θα προσδιορίζουν τους δικαιούχους από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται να διευρυνθούν:

• Το κριτήριο ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τον έγγαμο για ακίνητα έως 120 τ.μ.
• Το εισοδηματικό όριο μπαίνει στα 30.000 ευρώ για τον άγαμο (από 25.000) και στα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 35.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Το επίδομα δεν θα το δικαιούνται όσοι έχουν Ι.Χ. άνω των 3.000 κυβικών από 2.000 κυβικά πέρυσι.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του περίπου 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013 (από τα 270 εκατ. πέρυσι διατέθηκαν μόλις 81 εκατ.) και σύμφωνα με πληροφορίες στον προϋπολογισμό του 2014 έχουν εγγραφεί επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Βολές Βλάχου κατά του ΥΠΟΙΚ για το επίδομα θέρμανσης

Ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επέρριψε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος κατηγορώντας τον για κωλυσιεργία και εσφαλμένους χειρισμούς στο θέμα της διάθεσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Βλάχος, επικεφαλής των 55 βουλευτών της ΝΔ που κατέθεσαν την Παρασκευή ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, είπε ότι «δεν είναι οι 55 βουλευτές της ΝΔ που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, άλλα ο τρόπος με τους οποίους ο κ. Στουρνάρας έχει χειριστεί το όλο θέμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το επικοινωνήσουν με τους πολίτες στις περιφέρειές τους».

Οι 55 βουλευτές ζητούν απάντηση «εδώ και τώρα» από τον υπουργό, τόνισε ο κ. Βλάχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v