Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΑΙΑΟΣΕ: Mικρές αποδόσεις από τα ακίνητα

Μεγάλες δυσκολίες στο να μαζέψει τα νοίκια αντιμετωπίζει η εταιρεία. Αναγκάζεται να μειώσει τις απαιτήσεις ή να πάει στα δικαστήρια. Δεν βρίσκονται επενδυτές ούτε για αγορά. Ποιοι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΓΑΙΑΟΣΕ: Mικρές αποδόσεις από τα ακίνητα

Πενιχρές είναι αποδόσεις των ακινήτων που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ, εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Παρότι στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχουν ακίνητα μεγάλης αξίας, εν τούτοις οι εισπράξεις από την εκμετάλλευση τους είναι ιδιαίτερα μικρές.

Παράλληλα εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η προσπάθεια να αξιοποιηθούν ακίνητα τα οποία βγαίνουν σε διαγωνισμούς. Για αυτά δεν προσέρχονται ενδιαφερόμενοι, ακόμη και αν πρόκειται για ακίνητα που σε άλλες εποχές θα χαρακτηρίζονταν «φιλέτα».

Αυτή την εποχή η εταιρεία διαχειρίζεται τις περίπου 450 – 500 ενεργές μισθώσεις για τις οποίες το ύψος των συμφωνημένων μισθωμάτων ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο οι πραγματικές εισπράξεις της εταιρείας είναι αρκετά χαμηλότερες ανέρχονται περίπου στο 70% του ποσού αυτού.

Η δυσπραγία από την πλευρά των μισθωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώνει την ΓΑΙΑΟΣΕ να προχωρήσει σε δικαστική διεκδίκηση των οφειλών. Τις περισσότερες φορές, όμως, καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν διακανονισμοί για την πληρωμή των οφειλών. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι υποθέσεις που καταλήγουν σε μείωση των ποσών στα ενοίκια, καθώς διαπιστώνεται αδυναμία των οφειλετών να πληρώσουν.

Πηγές της ΓΑΙΑΟΣΕ αποδίδουν την μεγάλη δυσκολία στην αξιοποίηση των ακινήτων στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, επισημαίνουν, η εταιρεία βρίσκεται σε επιφυλακή και μόλις διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ένα ακίνητο αμέσως προχωρά σε διαγωνισμό για την αξιοποίησή του χωρίς όμως να προκύπτει πάντα θετικό αποτέλεσμα.

Στα αζήτητα

Χαρακτηριστική περίπτωση σημαντικού ακινήτου για το οποίο όμως δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στον διαγωνισμό που έγινε ήταν η μίσθωση αξιοποίηση ακινήτου στην Νέα Ιωνία του Βόλου με οικόπεδο έκτασης 12,2 στρεμμάτων με 4 κτίρια εμβαδού περίπου 1.400 τετραγωνικών το οποίο είχε προεπιλεγεί ως επιλέξιμο έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA.

Παρότι το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται σε θέση που κρίνεται πλεονεκτική και αναμένονταν ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ενδιαφέρον στον διαγωνισμό που έγινε δεν προέκυψε ενδιαφέρον.

Η θυγατρική του ΟΣΕ βρίσκεται σε αναμονή για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα μεγάλα έργα όπως πχ η αξιοποίηση του σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας ή το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, τα οποία όμως καθυστερούν καθώς κρίνεται ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλες να προχωρήσουν.

Φιλόδοξο σχέδιο για την αξιοποίηση του Σταθμού Πελοποννήσου στην Αθήνα

Αυτή την εποχή η ΓΑΙΟΑΣΕ έχει βάλει μπροστά ένα φιλόδοξο project για την αξιοποίηση του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια παραμένει αναξιοποίητο και κλειστό.

Παράλληλα «τρέχει» και σειρά διαγωνισμών για την αξιοποίηση διάφορων ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Αναλυτικότερα:

-Διαγωνισμός για την μίσθωση κτιρίου εμβαδού 72 τ.μ. περίπου και τον περιβάλλοντα χώρο εμβαδού 300 τ.μ. στον Σ.Σ. Γαστούνης για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

-Διαγωνισμός για την μίσθωση κτιρίου εμβαδού 185 τ.μ. περίπου στον Σ.Σ. Ανδραβίδας, για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

-Διαγωνισμός για την μίσθωση ακάλυπτης έκτασης με κωδικό 010192 στο Γεωπληροφορικό Σύστημα της ΓΑΙΑΟΣΕ εμβαδού 2.000,00 τ.μ. περίπου στον Σ.Σ. Ελευσίνας για χρήση πάρκινγκ. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν ως την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

-Διαγωνισμός για την μίσθωση κτιρίου με κωδικό 01034301 στο Γεωπληροφορικό Σύστημα της ΓΑΙΑΟΣΕ συνολικού εμβαδού 87 τ.μ. περίπου και περιβάλλοντα χώρο 200 τ.μ. στον Σ.Σ. Κορίνθου. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 16 Οκτωβρίου.

-Διαγωνισμός για την μίσθωση ακινήτου στον σιδηροδρομικό σταθμό Πειραιά για τη λειτουργία καφεστιατορίου και καταστήματος πώλησης λοιπών προϊόντων εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και των επισκεπτών. Πρόκειται για τμήμα του κεντρικού κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού εμβαδού περίπου 100 τ.μ. καθώς τμήμα του υπαίθριου χώρου επιφανείας 14.20 Χ 4.45 μ. περίπου, που βρίσκεται μεταξύ της αποβάθρας και του στεγασμένου χώρου του καταστήματος. Πρόκειται για τμήμα μεγαλύτερου χώρου που είχε επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί συνολικά με διαγωνισμό το 2008 ωστόσο δεν προχώρησε. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 17η Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v