Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΑΑ: Mειώσεις στα τιμολόγια ζητούν οι αεροπορικές

Η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών Ελλάδος που εκπροσωπεί τις ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες ζητά καλύτερες τιμές από το αεροδρόμιο. Ποια είναι η απάντηση και πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα. Αυξημένη η υποδοχή ταξιδιωτών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΔΑΑ: Mειώσεις στα τιμολόγια ζητούν οι αεροπορικές

Επιπλέον κίνητρα, με τη μορφή μειώσεων στα τιμολόγια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ζητούν οι αεροπορικές εταιρείες, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική αεροπορική αγορά τη χειμερινή περίοδο, που αναμένεται δύσκολη.

Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών Ελλάδος (B.A.R. Greece), στην οποία επίσης μετείχαν στελέχη της διοίκησης του ΔΑΑ, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών αεροπορικών οργανισμών όπως της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI).

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε διεξοδική συζήτηση για το πώς η οικονομική πολιτική του ΔΑΑ μπορεί να βοηθήσει τις αεροπορικές να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χειμερινή περίοδο 2013-2014.

Η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών Ελλάδος, πρόεδρος της οποίας είναι ο εκπρόσωπος της Olympic Air Ι. Πανταζόπουλος, αντιπροσωπεύει τις ελληνικές και τις ξένες αεροπορικές εταιρείες και επιδιώκει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΔΑΑ για την τόνωση της επιβατικής κίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και την ανάδειξη της Αθήνας ως ελκυστικού προορισμού και τη χειμερινή περίοδο, στην οποία έως τώρα οι επιδόσεις που καταγράφονται κρίνονται χαμηλές.

Στόχος του BAR Greece είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές στη χώρα, και ιδιαίτερα:

-Η πλήρης εφαρμογή από τη χώρα μας των ευρωπαϊκών οδηγιών.

εξορθολογισμός των χρεώσεων στα αεροδρόμια, που θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Σαράντα εταιρείες έχουν κάνει χρήση των κινήτρων

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας για τη χειμερινή περίοδο προσφέρει στις αεροπορικές οικονομικά κίνητρα που μεταφράζονται σε σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις του.

Η εμπειρία καταγράφει ότι οι αεροπορικές κάνουν χρήση των κινήτρων που δίνονται από την πλευρά των αεροδρομίων, ενώ στην περίπτωση του ΔΑΑ επισημαίνεται ότι αυτό έχουν ήδη πράξει 40 αεροπορικές εταιρείες. Από την πλευρά της διοίκησης, σημειώνεται με έμφαση ότι οι χρεώσεις που προσφέρονται με τα κίνητρα βρίσκονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών μητροπολιτικών αεροδρομίων.

Το θέμα της μείωσης των τιμολογίων είναι πάγιο αίτημα των αεροπορικών εταιρειών που, εκτός των άλλων, υποστηρίζουν ότι οι ακριβές χρεώσεις ζημιώνουν τελικά το ίδιο το αεροδρόμιο πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά του. Το ζήτημα θα είναι κυρίαρχο στη συζήτηση για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ που θα τεθεί επί τάπητος τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, η μικρή διάρκεια της σύμβασης ήταν ο βασικός λόγος που επικαλούνταν έως τώρα η διαχειρίστρια εταιρεία για τη διατήρηση των χρεώσεων σε υψηλά επίπεδα. Η αλλαγή φρουράς, με τους Καναδούς να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη της διοίκησης από τη Hochtief, και η έναρξη της διαδικασίας για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου θα ξαναφέρουν στις συζητήσεις το όλο θέμα.

Τα ζητήματα που απασχολούν συνολικά την αεροπορική κοινότητα θα αποτελέσουν το αντικείμενο των εργασιών του 1st Airport Chief Executives Symposium, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου μάλιστα θα παρουσιαστεί και μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας σχετικά με τη συνεισφορά του ΔΑΑ στην ελληνική οικονομία.

Αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Αθήνα και τον Σεπτέμβριο

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΔΑΑ που αφορούν το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 9,8 εκατομμύρια επιβάτες, μειωμένη κατά 4,5% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2012. Η μείωση αποδίδεται στην περιορισμένη ταξιδιωτική ζήτηση των Ελλήνων, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο -10,7%, ενώ αντίθετα στις αφίξεις ξένων επισκεπτών καταγράφηκε αύξηση 1,3% σε σχέση, πάντα, με το ίδιο διάστημα του 2012.

Τον Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ διαμορφώθηκε σε 1,32 εκατομμύριο παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξης του 2,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012. Η κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού βρέθηκε κοντά στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς με μείωση 3,5% και 1,3% αντίστοιχα.

Πάντως πολύ θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι και τον Σεπτέμβριο συνεχίστηκε η αυξητική τάση, που είχε καταγραφεί από τις αρχές του καλοκαιριού, στον αριθμό των ξένων επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων σημείωσε άνοδο 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Η θετική επίδοση αντανακλάται πλήρως και στις πληρότητες των διεθνών πτήσεων που έφτασαν το 82%.

Σε επίπεδο αριθμού πτήσεων, τον Σεπτέμβριο έφτασαν τις 13,8 χιλιάδες, με τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού από τις Κυπριακές Αερογραμμές να επηρεάζει δυσμενώς την κατηγορία αυτή. Στο εννεάμηνο του έτους ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 110,1 χιλιάδες, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι στην αγορά εξωτερικού καταγράφεται ανάκαμψη που χαρακτηρίζεται από την πλευρά του ΔΑΑ ταχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v