Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρση ασυλίας βουλευτών της ΧΑ ζητούν οι δικαστές

Οι δικαστικές αρχές ζήτησαν την άρση ασυλίας των Βουλευτών Γερμενή, Μπούκουρα και Ηλιόπουλου και Παναγιώταρου. Νέα στοιχεία για την εκπαίδευση των "ταγμάτων" μετά την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα. Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση.

Άρση ασυλίας βουλευτών της ΧΑ ζητούν οι δικαστές

Την άρση ασυλίας τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής - Γ. Γερμενή, Στ. Μπούκουρα, Π. Ηλιόπουλου και Παναγιώταρου- ζητούν οι ανακριτές διαφθοράς που διενεργούν έρευνα για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Το αίτημα για άρση ασυλίας προέκυψε μετα από τα όσα υποστήριξαν στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Εν τω μεταξύ προφυλακιστέος κρίθηκε μετα την απολογία του στον ανακριτή και ο "πυρηνάρχης" του Περάματος.


Ειδικά για τον Ηλία Παναγιώταρο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, διαβίβασε στην Βουλή αίτημα για άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, καθώς του αποδίδεται το αδίκημα «της στάσης» το οποίο διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2010 στη Λάρισα, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς. Συγκατηγορούμενοι του κ. Παναγιώταρου είναι ακόμα τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, μέλη της Χρυσής Αυγής για να τιμήσουν το Διγενή Γρίβα είχαν προγραμματιστεί στις 18 Απριλίου 2010 συγκέντρωση και πορεία προς τη κεντρική πλατεία της Λάρισας. Η Αστυνομία για λόγους ασφαλείας δεν επέτρεψε την πορεία και προσπάθησε να τους εμποδίσει.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν στην απόφαση αυτή της Αστυνομίας και άρχισε να πετούνε πέτρες προς στους αστυνομικούς οι οποίοι απώθησαν. Ο κ. Παναγιώταρος και τέσσερα ακόμη μέλη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα και σε βάρος του κ. Παναγιώταρου σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της στάσης, ενώ στα τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής του αποδόθηκαν τα αδικήματα της στάσης και της παράνομης οπλοκατοχής.

Τον Ιούνιο του 2013 εκδικάστηκε η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, αλλά αναβλήθηκε, καθώς έπρεπε να ζητηθεί η άρση ασυλίας του κ. Παναγιώταρου.
Το αίτημα της άρσης της ασυλίας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αυτή το διαβίβασε στη Βουλή, η οποία έχει και θα αποφασίσει.

Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση

Στις 17 Οκτωβρίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου η ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή. Νωρίτερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε με έγγραφό της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μανόλη Ρασιδάκη, τη σύγκληση της ολομέλειας.

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας της υπόθεσης, η ανάκρισης αναμένεται να ανατεθεί σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό προκειμένου να οδηγηθεί το ταχύτερο δυνατόν στο ακροατήριο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης , που έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη και του μεγάλου όγκου της δικογραφίας. Επιπλέον η κ. Κουτζαμάνη επισημαίνει την αναγκαιότητα διερεύνησης της υπόθεσης από εφέτη ανακριτή, ο οποίος βάσει εμπειρίας θα επιταχύνει την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

Νέα στοιχεία για την οργάνωση και την εκπαίδευση των μελών

Σημαντικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες βουλευτές και μη στη Χρυσή Αυγή αλλά και στον τρόπο οργάνωσης και εκπαίδευσης δίνει στην κατάθεσή του στον ανακριτή ο πέμπτος προστατευόμενος μάρτυρας. 

Αναλυτικά, η κατάθεσή του έχει ως εξής: 

«Υπήρξα οργανωτικό μέλος μέχρι πρόσφατα. Εντάχθηκα σε νεαρή ηλικία. Η πρώτη μου θέση για εκπαίδευση ήταν στα κεντρικά των Αθηνών στην οδό Σολωμού. Τότε γνώρισα τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ήταν πυρηνάρχης, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο σε χαμηλότερη βαθμίδα, τον Γερμενή, τον Γιάννη Λαγό, τον Νίκο Μίχο, τον Μ... υπάλληλο της Βουλής, ενώ στην πορεία έμαθα ότι πολύ σημαντικό ιστορικό στέλεχος και πραγματικά δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου ήταν ο Γ.Δ. ήδη δημοτικός σύμβουλος της Χ.Α. στο Δ. Αθηναίων».

Για τη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση:

«Γνωρίζω ότι στελέχη εκπαιδεύονταν από τον Νίκο Μίχο, εκδοροσφαγέας στο επάγγελμα, στην εξουδετέρωση αντιπάλων με χρήση μαχαιριών. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνταν σε μαντριά περιοχών της Αττικής «εκπαιδευτικές» μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες προκειμένου να διδαχτεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα.

Έχω μάθει ότι ο Μίχος προωθούσε όπλα σε διάφορα μέλη της οργάνωσης και όταν λέω προωθούσε δεν εννοώ δωρεάν, αλλά έναντι τιμήματος».

Για την ιδεολογική κατήχηση:

«Διδασκόταν αμέσως για την είσοδό μας σε πυρήνα ο ναζιστικός χαιρετισμός. Τα νεοσύλλεκτα στελέχη ήταν υποχρεωμένα να αγοράζουν σειρά βιβλίων ναζιστικού παρεχομένου, ο Αγών μου του Χίτλερ, το ημερολόγιο του Γκέμπελς και άλλα, τα πρωτόκολλα της Σιών, ώστε να γνωρίζουν οι νεοσύλλεκτοι ποιος είναι ο εχθρός τους. Δηλαδή οι εβραίοι, οι σιωνιστές και οι κομμουνιστές.

Αυτό πάντως που μας έλεγαν στις κατηχήσεις είναι ότι σκοπός της Χ.Α. είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς».

Για την ένταξη στην οργάνωση:

«Πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι τυφλά πιστός στο κίνημα, στον αρχηγό και στις ιδέες του εθνικοσοσιαλισμού. Βέβαια όταν γίνεις στέλεχος της οργάνωσης στον βαθμό του δόκιμου μέλους παίρνεις κομματική ταυτότητα, με σύμβολο τον μαίανδρο, το λογότυπο του κόμματος της Χ.Α. και τα στοιχεία σου. Φημολογείται ότι τα ανώτατα στελέχη της οργάνωσης είχαν άλλου τύπου ταυτότητες, πανομοιότυπες με τις ταυτότητες στελεχών του γερμανικού ναζιστικού κόμματος, του NSPD, και μάλιστα λέγεται ότι η αρίθμηση άρχιζε από τον αριθμό 17 που ήταν ο πρώτος αριθμός των ταυτοτήτων και ανήκε στον Γιόζεφ Γκέμπελς. Σημειώνω για την ιστορία ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έχει αριθμό ταυτότητας. Δεν ξέρω αν είχε ο Νίκος Μιχαλολιάκος».

Για οργανωμένα επεισόδια:

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στα επεισόδια στο Παλαιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους, τον Μάιο του 2009 όπου είχαν καταφύγει στο κτίριο λαθρομετανάστες και η Χ.Α. αποφάσισε να τους εκδιώξει. «Στα επεισόδια αυτά μετείχαν οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Βουλδής, Γερμενής, Μίχος, Λαγός, Ζέρβας, Βουκελάτος, Καραπάνος. Τα πρόσωπα αυτά είχαν ανέβει στην οροφή του κτιρίου της Χ.Α. που ήταν ακριβώς απέναντι από το Εφετείο και έριχναν αυτοσχέδιες ρουκέτες».

Τέλος ο μάρτυρας εκφράζει τη λύπη του για το μεγάλο κακό που έκανε συμμετέχοντας στην εγκληματική οργάνωση. «Παρασύρθηκα όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι. Ελπίζω η έρευνα που έχει αρχίσει αυτήν τη φορά να οδηγήσει σε κάποιο πραγματικό αποτέλεσμα και στην εξάλειψη του κινδύνου που λέγεται Χ.Α.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v