Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέο «χαράτσι» για ελεύθερους επαγγελματίες

Με στόχο να «απλοποιηθεί» το σύστημα. Το σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ερχεται νέο «χαράτσι» για ελεύθερους επαγγελματίες

Να αυξηθεί από το 20% στο 26% η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ζητά η τρόικα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Παράλληλα, πιέζει να να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακαράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζει το θέμα με στόχο την εξοικονόμηση 150-200 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2014.

Η διάταξη που προβλέπει την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης, προωθείται με πρόσχημα την ανάγκη απλοποίησης του συστήματος. Η τρόικα υποστηρίζει ότι αν αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης με την καταβολή της αμοιβής θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου.

Αυτό θα συμβαίνει επειδή ο τελικός συντελεστής φόρου, που εφαρμόζεται επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου είναι 26% μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ. Επομένως για τους περισσότερους φορολογούμενους, που ασκούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα η φορολογική υποχρέωση θα εξαντλείται με την είσπραξη της αμοιβής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v