PwC: Να καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βύζας, partner της PwC στην Ελλάδα, ανέλυσε τα θέματα φόρου κατοχής ακινήτων υπό το πρίσμα των διεθνών τάσεων στον τομέα αυτό, με συγκριτικά στοιχεία από αντίστοιχες φορολογίες σε άλλες χώρες.

PwC: Να καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Η PwC Ελλάδας ήταν χορηγός στην 14η διοργάνωση της Prodexpo, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια για την ακίνητη περιουσία και ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Το συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρεία Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ στις 2 και 3 Οκτωβρίου, συγκέντρωσε επιχειρήσεις και οργανισμούς από το χώρο του real estate και της ανάπτυξης ακινήτων, για να συζητήσουν πρακτικές που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια πιο ανταγωνιστική και ελκυστική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου, ήταν και ο Βασίλης Βύζας, Partner της PwC Ελλάδας και υπεύθυνος για θέματα φορολογίας ακινήτων. Ο κ. Βύζας συμμετείχε στην ενότητα «Φορολογικό πλαίσιο: Τροχοπέδη στην ανάκαμψη. Παρεμβάσεις από τους φορείς.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βύζας ανέλυσε τα θέματα φόρου κατοχής ακινήτων υπό το πρίσμα των διεθνών τάσεων στον τομέα αυτό, με συγκριτικά στοιχεία από αντίστοιχες φορολογίες σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, ο κ. Βύζας σχολιάζει: «Ήρθε η ώρα για δραστική μείωση του ΦΜΑ; Πρόσφατες σχετικές μελέτες, τόσο σε επίπεδο Δ.Ν.Τ. όσο και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύουν τα αρνητικά αποτελέσματα φόρων στη μεταβίβαση ακινήτων. Τα οικονομικά λοιπόν επιχειρήματα υπέρ της κατάργησής του είναι σημαντικά. Η δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει είναι σχετικά μικρή (γύρω στα 200 εκ. Ευρώ), καθώς επίσης θα βοηθήσει να αναθερμανθεί η αγορά ακινήτων προσελκύοντας επενδυτές από το εξωτερικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v