Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΑΑ: Επανέρχεται στο «χάρτη» των εταιριών

Η Singapore Airlines ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα σε προσωρινή βάση, ενώ η Emirates σημείωσε ότι το δρομολόγιο της Αθήνας είναι το πιο κερδοφόρο στην Ευρώπη. Οι κινήσεις άλλων αεροπορικών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΔΑΑ: Επανέρχεται στο «χάρτη» των εταιριών

Στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" επιστρέφει το ερχόμενο καλοκαίρι η Singapore Airlines.

Η εταιρία, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα σε προσωρινή βάση, πραγματοποιώντας δρομολόγια για ένα τετράμηνο, το διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου, προκειμένου να καλύψει την υψηλή ζήτηση που παρουσιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αεροπορική πριν από έναν χρόνο διέκοψε τα δρομολόγιά της προς την Αθήνα επικαλούμενη τη μειωμένη κερδοφορία, λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος στη μακρόχρονη παρουσία της στην ελληνική αεροπορική αγορά.

Τότε είχε καταβληθεί προσπάθεια να μην διακοπεί το δρομολόγιο, αλλά προκειμένου να περιοριστεί το κόστος καυσίμου,να γίνεται μέσω Κωνσταντινούπολης, ωστόσο το κεντρικό αεροδρόμιο της τουρκικής πρωτεύουσας δεν διέθεσε το slot που ζητήθηκε, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα τελικά η εταιρία να προχωρήσει στη διακοπή του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Singapore προχώρησε σε επαναξιολόγηση της απόφασής της και παρότι πρόκειται για ένα εποχικό δρομολόγιο, σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη για την Αθήνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες με την αποχώρηση πολλών παραδοσιακών αερομεταφορέων.

Η κίνηση αυτή αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για ταξίδια προς την ελληνική πρωτεύουσα και από πολλούς μεταφράζεται ως αντιστροφή της έντονα πτωτικής τάσης των τελευταίων ετών.

Εξάλλου, πρόσφατα η Emirates Airlines ανακοίνωσε ότι το δρομολόγιο της Αθήνας είναι το πιο κερδοφόρο της εταιρίας στην Ευρώπη, και μάλιστα κατέγραψε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 69% τη θερινή περίοδο.

Η επανάκαμψη, έστω και σε εποχική βάση, της Singapore θεωρείται και από την πλευρά του αερολιμένα της Αθήνας θετική εξέλιξη, προάγγελος μιας καλής πορείας για το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκείνο που επισημαίνεται με έμφαση είναι ότι υπάρχει κινητικότητα και φαίνεται πως η Αθήνα ξαναμπαίνει στον χάρτη αρκετών αεροπορικών μετά από μακρά περίοδο... ξηρασίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται και για τη χειμερινή περίοδο που ξεκινά καθώς αρκετά δρομολόγια που ξεκίνησαν ως εποχικά το καλοκαίρι επεκτείνονται και τον χειμώνα.

Για τους επόμενους μήνες η Aegean Airlines θα διατηρήσει τα δρομολόγια που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα προς Βερολίνο - Βουδαπέστη - Γενεύη - Κίεβο και Βαρσοβία, ενώ πρόκειται να προσθέσει και το Κάιρο στο δίκτυό της.

Η τουρκική εταιρία Pegasus Airlines από εποχικό κάνει ετήσιο το δρομολόγιο για Κωνσταντινούπολη συνεχίζοντάς το και τη χειμερινή περίοδο, μετά την πολύ θετική υποδοχή που είχε.

Στη μετατροπή του δρομολογίου Αθήνα - Στοκχόλμη από εποχικό σε ετήσιο προχωρά και η αεροπορική SAS. Η σκανδιναβική εταιρία πρόκειται να προσθέσει δύο ακόμη προορισμούς συνδέοντας την ελληνική πρωτεύουσα με το Όσλο και το Ελσίνκι.

Το δρομολόγιο που συνδέει την Αθήνα με το Κίεβο θα συνεχίσει και το χειμώνα και η Ukraine International Airlines.

Στην πρωτεύουσα επιστρέφει επίσης και η πολωνική αεροπορική εταιρία LOT, η οποία είχε διακόψει τις πτήσεις για τη Βαρσοβία και επανέρχεται με ετήσιο δρομολόγιο.

Επίσης, για το καλοκαίρι του 2014, από την πλευρά του ΔΑΑ αναμένεται αύξηση των εξυπηρετούμενων προορισμών εξωτερικού από την Aegean. Ακόμη σε αύξηση συχνοτήτων πρόκειται να προχωρήσει και η KLM.

Σε εκκρεμότητα η Νέα Υόρκη

Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της σύνδεσης της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη την οποία είχε ανακοινώσει ότι είχε σκοπό να πραγματοποιήσει η Qatar Airways. Η εταιρία, που είχε τοποθετήσει την έναρξη της σύνδεσης στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2013, επικαλέστηκε όσα προέκυψαν στα αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner τα οποία έχει παραγγείλει, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ακόμη ανοικτό χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το αν και πότε θα πραγματοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v