Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Το παρασκήνιο μιας «χαλαρής» επίσκεψης

Μέσα Οκτωβρίου επιστρέφει δριμύτερη η τρόικα για τα ανοικτά θέματα. Στο στόχαστρο ο προϋπολογισμός του 2014 και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Τι αποκαλύπτει στο Euro2day.gr ανώτατο στέλεχος του Λουξεμβούργου για αποκρατικοποιήσεις. Πού θα πρεσάρει η Γερμανία.

Τρόικα: Το παρασκήνιο μιας «χαλαρής» επίσκεψης
Με όλα τα θέματα ανοιχτά και με τη δόση του 1 δισ. ευρώ να βρίσκεται στον αέρα αναχώρησαν τα υψηλά κλιμάκια της τρόικας από τη χώρα μας.

Βεβαίως, στους κόλπους της τίποτα δεν ήταν ξαφνικό ή απρόβλεπτο. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε ανταλλαγές email με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, υπήρξε κοινή θέση ότι ο έλεγχος αυτήν τη φορά θα συνεχιστεί μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.

Ο λόγος είναι ότι η τρόικα δεν έχει καμία διάθεση να κάνει βήμα πίσω, ούτε να δώσει περισσότερο χρόνο και χαλάρωση σε μια σειρά θέματα που -επικοινωνιακά- προσπαθούσε να περάσει η κυβέρνηση:

1. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, υπάρχει σοβαρή διαφορά στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του 2013 αλλά και για την αισιοδοξία ανάπτυξης του 2014. Οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι συζητήσεις έκλεισαν σε πλεόνασμα 100 δισ. ευρώ για φέτος, από 400-500 εκατ. ευρώ που ήταν οι προβλέψεις του, δεν διασταυρώνονται. Και αυτό γιατί μπορεί μεν οι ηγεσίες της ευρωζώνης να θέλουν το πλεόνασμα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα για πολιτικούς -και χρηματοδοτικούς- λόγους, εντούτοις οι τεχνοκράτες εξέφρασαν στον Γιάννη Στουρνάρα αντιρρήσεις για μια σειρά εφάπαξ (one off) μέτρα που πέρασε το υπουργείο ώστε να υπολογιστεί το πλεόνασμα.

2. Η τρόικα επιμένει να θέλει ονόματα για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Επιμένει να τηρηθούν όλα για όσα έχει δεσμευθεί η ελληνική πλευρά. Υπάρχει μάλιστα ενόχληση στην Κομισιόν για τις προφορικές διαβεβαιώσεις που απέσπασε από Έλληνες αξιωματούχους στην προηγούμενη αξιολόγηση ότι κάποια ζητήματα θα ανοίξουν (όριο απολύσεων κ.λπ.), ενώ δεν έχει διαπιστωθεί πρόοδος. Η ενόχληση εκφράστηκε και από τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, που εν πολλοίς δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι όλα έχουν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι.

3. Οι καθυστερήσεις, αλλά και διαφωνίες για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού τόσο του 2014, όσο και της περιόδου 2015-2016 μπορούν εύκολα τώρα να κρυφτούν πίσω από την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Όσο δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο εκεί, τα ελληνικά θέματα δεν προχωρούν.

Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, υπάρχει νευρικότητα σε όλα τα στρατόπεδα. Η τρόικα διερωτάται για το εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εννοεί όταν λέει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή νέο μνημόνιο σε περίπτωση τρίτου δανείου.

Σίγουρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκει να ζητήσει στο Eurogroup τη μετάθεση της διαπραγμάτευσης των μέτρων του 2015-2016 για αργότερα, με το επιχείρημα ότι όλα αλλάζουν αν καταφέρει η χώρα να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη. Όμως η στάση -προς το παρόν τουλάχιστον- παραμένει σκληρή απ' όλες τις πλευρές.

4. Το μεγάλο αγκάθι των ANFAs (σ.σ.: τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε.) ανέδειξε ξανά τις τελευταίες μέρες το ΔΝΤ, το οποίο περιμένει να μάθει από το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το γεγονός ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες αρνούνται να τα μεταφέρουν στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί κρατική χρηματοδότηση.

Το χρηματοδοτικό κενό ήδη τρέχει από την 1η Σεπτεμβρίου και εάν δεν βρεθεί έστω και τεχνική λύση μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΝΤ, τότε με βάση το καταστατικό του Ταμείου η χρηματοδότηση διακόπτεται. Η κυβέρνηση ελπίζει να βρεθεί λύση μέσα από το EuroWorking Group, όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο.

5. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που έχει ήδη προσθέσει 1 δισ. στο χρηματοδοτικό κενό του 2013 παραμένει ταμπού για την κυβέρνηση. Είναι σαφές πως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία οι πιέσεις θα γίνουν αφόρητες.

Τι λέει το Λουξεμβούργο για το θέμα των τίτλων

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος του Λουξεμβούργου ανέφερε αποκλειστικά στο Euro2day.gr ότι η κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου δεν έχει ενημερωθεί για ζήτημα δημιουργίας οργανισμού ιδιωτικού δικαίου στο οποίο θα μεταφέρονταν οι ελληνικές εταιρίες προς ιδιωτικοποίηση και άλλη κρατική περιουσία.

Όπως είπε, το θέμα παραμένει ως ένα non paper του μηχανισμού ESM και δεν έχει δοθεί συνέχεια. Σε ερώτηση εάν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ώστε να γίνουν στο Λουξεμβούργο οι τιτλοποιήσεις, ο ανώτατος παράγων σχολίασε ότι δεν έχει λάβει γνώση για κάτι τέτοιο.

«Για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν χρειάζεται η έγκριση της κυβέρνησής μας. Θα ήμασταν όμως ενήμεροι και δεν είμαστε. Κάθε Παρασκευή πραγματοποιούμε υπουργικό συμβούλιο και το θέμα θα είχε τεθεί εκεί», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Κατά τον ίδιο, η ιδέα αυτή που προωθείται από διάφορα μεμονωμένα κέντρα εντός της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και όχι συλλογικά δεν θα ήταν καλή για την ελληνική κυβέρνηση, από πλευράς τόσο αξιοκρατίας, όσο και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δεν απέκλεισε ωστόσο ανάλογα με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού να γίνουν δραστικές αλλαγές στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v