Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλευτές της Χ.Α. στο στόχαστρο των εισαγγελέων

Επεκτείνονται οι έρευνες στην πολύκροτη υπόθεση "ακουμπώντας" βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επιχειρηματίες αλλά και αστυνομικούς. Υπό εξέταση η χρηματοδότηση του κόμματος και πιθανές σχέσεις με ανθρώπους της νύχτας.

Βουλευτές της Χ.Α. στο στόχαστρο των εισαγγελέων

Βουλευτές, στελέχη της Χρυσής Αυγής, επιχειρηματίες αλλά και αστυνομικοί βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, καθώς στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας φαίνεται να έχουν προκύψει επαρκή στοιχεία που τους συνδέουν με επιθέσεις που αποδίδονται στην Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρίσκεται ένα βήμα πριν την κλήτευση υπόπτων καθώς από τις μαρτυρικές καταθέσεις, την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών αλλά και από την αξιοποίηση του "κοριού" της ΕΥΠ φαίνεται να έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται και βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι, εφόσον διαπιστωθεί εμπλοκή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια της Βουλής.

Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, απαραίτητο για την δίωξη πολιτικών προσώπων είναι να διαπιστωθεί ότι το κακούργημα που τελέστηκε είναι αυτόφωρο, όπως π.χ στην περίπτωση ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης. Βάσει διάταξης οι βουλευτές δεν εξαιρούνται ούτε από σειρά προανακριτικών πράξεων, όπως είναι για παράδειγμα, η άρση τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου, καθώς κρίνεται ότι "αυτές οι πράξεις δεν θίγουν την βουλευτική τους ιδιότητα, απλά βοηθούν στην διαλεύκανση της εκάστοτε υπόθεσης".

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Πέραν του τρόπου δράσης της Χρυσής Αυγής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα διερευνά πιθανή τέλεση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται οι χρηματοδοτήσεις της Χρυσής Αυγής, ενδεχόμενη σχέση της με επιχειρηματίες, εκβιαστές ή και με νονούς της νύχτας, ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Στην παρούσα φάση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αξιολογεί τα στοιχεία - χαρακτηρίζονται "σημαντικά"- και προσεχώς αναμένεται να περάσει στην "δεύτερη φάση" της έρευνας η οποία είτε θα αφορά την κλήτευση υπόπτων , είτε την σύνταξη πορίσματος με το οποίο θα ζητείται η άσκηση ποινικών διώξεων.

Οι μάρτυρες

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας διαδραμάτισαν οι μαρτυρικές καταθέσεις δυο προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι διετέλεσαν μέλη της Χ.Α. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο μάρτυρες αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία για τον τρόπο δράσης αλλά και την δομή της οργάνωσης.

Δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον αντεισαγγελέα, να εξεταστούν και άλλοι ανάλογοι μάρτυρες. Κατά πληροφορίες τουλάχιστον τρία πρώην μέλη της οργάνωσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην έρευνα, ωστόσο φαίνεται να ζητούν εγγυήσεις για την προστασία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v