ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 3 δισ. σε ένα χρόνο ζητά η τρόικα

Με δεδομένο πως φέτος έχουν ήδη αναθεωρηθεί οι στόχοι από τα 2,6 δισ. στο 1,5 δισ., η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει του χρόνου να πετύχουν το ακατόρθωτο και να εισπράξουν όσα εισέπραξαν σε τρία χρόνια ιδιωτικοποιήσεων.

ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 3 δισ. σε ένα χρόνο ζητά η τρόικα

Επιμένει η τρόικα για τους εισπρακτικούς στόχους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και στην προχθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε πως πρέπει να μπουν στα ταμεία 4,5 δισ. ευρώ από πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2014.

Με δεδομένο πως φέτος έχουν ήδη αναθεωρηθεί οι στόχοι από τα 2,6 στο 1,5 δισ., η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει του χρόνου να πετύχουν το ακατόρθωτο και να εξασφαλίσουν όσα εισέπραξαν σε τρία χρόνια ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή περί τα 3 δισ. ευρώ!

«Η συμφωνία είναι να καλυφθεί ο συνολικός στόχος 2013 - 2014 εντός του 2014», υποστηρίζουν στελέχη του ταμείου. Οι ίδιοι τονίζουν πως η είσπραξη των περίπου 3 δισ. εντός της επόμενης χρονιάς «δεν είναι μόνο θέμα αριθμού διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν και θα ολοκληρωθούν, αλλά και ευρύτερου συντονισμού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Όπως λένε, «αν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν τον ευρύτερο συντονισμό, τότε ο εισπρακτικός στόχος είναι εφικτός».

Είναι ενδεικτικό πως από τη μία πλευρά τα στελέχη της Κομισιόν που συμμετέχουν στο κλιμάκιο της τρόικας πιέζουν για επίτευξη των εισπρακτικών στόχων και από την άλλη τα στελέχη που εργάζονται στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού κάνουν ό,τι μπορούν για να καθυστερήσουν κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις όπως του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), της ΛΑΡΚΟ και πολλές άλλες. Στο υπουργείο Ναυτιλίας είχαν δώσει, μάλιστα, και ημερομηνία για την προκήρυξη του ΟΛΠ την 27η Σεπτεμβρίου. Τελικά είναι άγνωστο πότε θα τελειώσουν τα παζάρια με την Κομισιόν για τη συμφωνία ΟΛΠ - Cosco ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στην προχθεσινή συνάντηση επισημάνθηκε πως αν δε βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των τριών πλευρών, όσοι διαγωνισμοί και αν προκηρυχθούν τα αποτελέσματα σε επίπεδο εσόδων θα είναι πενιχρά. Οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν, από την πλευρά τους, πως ορισμένοι διαγωνισμοί καθυστερούν χωρίς προφανή αιτία, ενώ η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απάντησε πως ο ρόλος του ταμείου είναι περισσότερο σύνθετος: Δεν πωλεί εταιρείες ή ακίνητα, αλλά ωριμάζει (π.χ. με ξεκαθάρισμα τίτλων ιδιοκτησίας, προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων) περιουσιακά στοιχεία ώστε να αυξηθεί η αξία τους.

Ανάσα για τα έσοδα μπορεί να αποτελέσει το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε προχθές δύο σενάρια στην τρόικα: Το πρώτο προβλέπει την έκδοση σειρών ομολόγων 5ετούς διάρκειας με υποθήκη ακίνητα ή δημιουργία ενός ειδικού οχήματος (ή μιας Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) στο οποίο θα εισφερθούν ακίνητα και το οποίο στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v