Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη επιχείρηση στα γραφεία Πειραιά της ΧΑ

Σε 17 προσαγωγές ατόμων στην πλατεία θεάτρου, κοντά στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, προχώρησε το βράδυ, η αστυνομία. Μπαράζ εφόδων από το πρωί. Ταυτοποιήθηκαν και καταθέτουν οι συνομιλητές Ρουπακιά

Μεγάλη επιχείρηση στα γραφεία Πειραιά της ΧΑ

Σε 17 προσαγωγές ατόμων στην πλατεία θεάτρου, κοντά στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, προχώρησε το βράδυ, η ομάδα πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας της ελληνικής αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στους συλληφθέντες έχει εντοπιστεί πάνω τους κάποιος οπλισμός. Όλοι τους οδηγήθηκαν στην ασφάλεια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι προσαγωγές, έγιναν στα πλαίσια αστυνομικών ελέγχων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Βήμα, έγινε έρευνα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη αστυνομικός ο οποίος είναι πρώην φρουρός του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση και βρίσκεται σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά την έρευνα στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30 ασπίδες, 2 κράνη μοτοσικλέτας, 15 δάδες, 11 κοντάρια με σημαίες, τρεις ξύλινοι ράβδοι, 5 στιλιάρια και ένα τσεκούρι.

Επιπλέον βρέθηκαν αστυνομικό καπέλο, κράνος και δυο καλαμίδες αστυνομικής διμοιρίας και φυσιγγιοθήκη με 15 κυνηγετικά φυσίγγια τα οποία ανήκουν στον συλληφθέντα αστυνομικό.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν έρευνες των Υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων στην ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στα σώματα ασφαλείας.

Καταθέτουν οι συνομιλητές του Ρουπακιά 

Ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη ο οποίος ερευνά την δολοφονική επίθεση σε βάρος του Παύλου Φύσσα αλλά και τις 32 δικογραφίες με τις οποίες φέρεται να συνδέεται η Χρυσή Αυγή, αναμένεται να εμφανιστούν προσεχώς τα έξι πρόσωπα που φέρονται να επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κατηγορούμενο ως δράστη Γ. Ρουπακιά.

Στο κινητό τηλέφωνο του δράστη εντοπίστηκαν λίγο πριν και λίγο μετά την ώρα της δολοφονίας πέντε εισερχόμενες και μία εξερχόμενη κλήση και σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει τα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, ζήτησε να διαβιβαστούν στον Άρειο Πάγο όσες δικογραφίες ενδεχομένως σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή. Ήδη στις 32 δικογραφίες που ερευνώνται προστέθηκε ακόμη μία που αφορά την επίθεση σε βάρος αφισοκολλητή του ΚΚΕ στο Πέραμα το περασμένο καλοκαίρι.

Ως προς την εξέλιξη της έρευνας ο αντεισαγγελέας κ. Βουρλιώτης αναμένεται να εξετάσει εάν στις δικογραφίες που σχετίζονται με επιθέσεις αποδιδόμενες στην Χρυσή Αυγή εμφανίζονται κοινά πρόσωπα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, άτομο το οποίο φέρεται να γνωρίζει πολύ καλά την εσωτερική δομή και ιεραρχία της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται πρόθυμο να δώσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι καταθέσεις γιατρών που έχουν περιθάλψει μετανάστες, οι οποίοι έχουν καταγγείλλει επιθέσεις από χρυσαυγίτες.

Εν τω μεταξύ, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σοφία Βουλτεψη ( ΝΔ) , Παναγιώτης Ρήγας ( ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) και Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).

Τι δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε μεταξύ άλλων: " Ειναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών γιατί τόσα χρόνια ανέχονταν εγκληματικές ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πλημμελείς και κρύβουν σκοπιμότητες. Θα πρέπει να υπάρξει βαθύς εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού η πλειοψηφία των οποίων ωστόσο είναι δημοκρατική".

Απο την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε: " Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η οποία εκμεταλλεύεται τα προνόμια του κοινοβουλευτισμού χωρίς να τον σέβεται".

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της η Σοφία Βούλτεψη δήλωσε:

Να αφεθεί η Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της και να πράξει το καθήκον της προς προάσπιση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας

Ενώπιον του αντεισαγγελέα κατέθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Μετά την κατάθεση, δήλωσε: «Θεωρούμε οτι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικού τύπου οργάνωση με εγκληματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στην λειτουργία της που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία. Το νομικό οπλοστάσιο έχει την δυνατότητα αντιμετώπισης της δραστηριότητάς της αλλα για λόγους συμβολισμού και αξίας θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα ο αντιρατσιστικός νόμος και να δοθεί παγκοσμίως το μήνυμα οτι στην πατρίδα μας δεν πρέπει να λειτουργούν οργανώσεις και πρόσωπα που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

Έφοδος στο ΑΤ Νίκαιας 

Το πρωί πραγματοποιήθηκε έφοδος από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας, μετά από καταγγελία για εκβίαση αλλοδαπών από αστυνομικούς και πραγματοποιούνται έλεγχοι. Σύμφωνα με την καταγγελία, αστυνομικοί του συγκεκριμένου Τμήματος, άφηναν αλλοδαπούς να πωλούν λαθραία τσιγάρα και τους ζητούσαν ποσοστά.

Για παρόμοια δραστηριότητα των αστυνομικών είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του, που είδαν το φως της δημοσιότητας χτες και ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας. Ωστόσο η συγκεκριμένη καταγγελία έχει γίνει επίσημα στις αστυνομικές Αρχές και έφτασε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που διερευνά την υπόθεση και παίρνει καταθέσεις από αστυνομικούς που υπηρετούν στο Α.Τ. Νίκαιας.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν, παράλληλα, αν οι αστυνομικοί που καταγγέλλονται δρούσαν σε συνεργασία με μέλη της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που ανατέθηκε χτες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, στον διευθυντή της Υπηρεσίας, ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει συντονισμένη παράνομη δράση μεταξύ μελών του κόμματος και αστυνομικών.

Την ίδια στιγμή ελέγχους, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν διασυνδέσεις στελεχών του Σώματος με τη Χρυσή Αυγή.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφόρηση για το θέμα και πρόσθεσαν πως το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού, από εδώ και στο εξής, αν υπάρχουν καταγγελίες ή υποψίες θα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της έρευνας.

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Μ. Βαρβιτσώτης έχει δηλώσει για το θέμα, ότι τέτοιες καταγγελίες που αφορούσαν υπηρεσίες του Λιμενικού, ελέγχονταν ανέκαθεν και στο πλαίσιο αυτά συνεχίζονται.

Μάλιστα έχει δοθεί εντολή από τον ίδιο, να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου αν υπάρξουν ανάλογες καταγγελίες όπως και στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας για διασυνδέσεις στελεχών με τη Χρυσή Αυγή, να ελεγχθούν άμεσα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v