Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Οι εντολές για «bad banks»

Η νέα επιτροπή εκκαθαρίσεων δεν συνιστά εσωτερικό όργανο της Τράπεζας της Ελλάδος και ως εκ τούτου δεν ασκεί πιστοδοτική πολιτική και δεν καθορίζει τη στρατηγική των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων για την εκπλήρωση των στόχων τους.

ΤτΕ: Οι εντολές για «bad banks»
Τον κανονισμό εργασιών της νεότευκτης Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον οποίο κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία της και ορίζονται οι αρμοδιότητές της.

Σύμφωνα με τον κανονισμό εργασιών, που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΤτΕ, η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων της «δεν ζητά και δεν δέχεται οδηγίες από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, περιλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η νέα επιτροπή δεν συνιστά εσωτερικό όργανο της Τράπεζας της Ελλάδος και ως εκ τούτου δεν ασκεί πιστοδοτική πολιτική και δεν καθορίζει τη στρατηγική των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων για την εκπλήρωση των στόχων τους. Υποχρέωσή της είναι η παροχή στην ΤτΕ όλων των απαραίτητων στοιχείων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής τράπεζας.

Τα σχέδια στρατηγικής ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών θα εγκρίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και με οδηγό αυτά η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων θα εξετάζει τα αιτήματα για ρυθμίσεις δανείων.

Οι αποφάσεις της επιτροπής θα λαμβάνονται με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του προϊόντος ειδικής εκκαθάρισης μέσω της διαχείρισης και διάθεσης περιουσιακών στοιχείων στην καλύτερη δυνατή καθαρή παρούσα αξία.

Θα πρέπει όμως να λαμβάνει υπ΄ όψιν και το όφελος που προκύπτει για τους πιστωτές από την ταχεία ανάκτηση απαιτήσεων, τηρώντας τους κανόνες διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης καθώς και τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

Η απόφαση θέτει άλλη μία ενδιαφέρουσα παράμετρο σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Ειδικών Εκκαθαρίσεων θα συνεκτιμά, ενδεχομένως, και «την ανάγκη διαφύλαξης της υγιούς παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίοδο συστημικής κρίσης».

Ο κανονισμός εργασίας προβλέπει μη συμμετοχή των μελών της σε συνεδριάσεις όπου κρίνονται ζητήματα υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών, στα οποία οι ίδιοι, οι συγγενείς τους μέχρι δευτέρου βαθμού καθώς και εταιρείες στη διοίκηση των οποίων συμμετέχουν με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 2%.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα διενεργούνται στην ΤτΕ. Αντικείμενο αυτών θα είναι η έγκριση των αιτημάτων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως έχει γράψει το Euro2day οι εννέα υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες θα πρέπει να συντάξουν τα σχέδια στρατηγικής ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων αφού προηγουμένως προχωρήσουν σε ανάλυση του χαρτοφυλακίου τους, εκτιμώντας τα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Τα σχέδια θα κατατεθούν, όπως προαναφέρθηκε, στην ΤτΕ και εν συνεχεία βάσει αυτών και με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν πρόσφατα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρυθμίσεων, συμβιβασμών αλλά και εκποίησης δανείων και ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v