Έπεσαν οι υπογραφές των Αζέρων με ΔΕΠΑ για αέριο

Oι Αζέροι υπέγραψαν συμφωνίες προμήθειας αερίου με τους Shell, Bulgargas, Gasnatural Fenosa, ΔΕΠΑ, EON, GDF Suez, Hera Trading, AXPO και ENEL.

Έπεσαν οι υπογραφές των Αζέρων με ΔΕΠΑ για αέριο

Η αζέρικη SOCAR και οι συνεταίροι της στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμβάσεις την Πέμπτη για την προμήθεια ευρωπαϊκών εταιριών με φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και με τη ΔΕΠΑ. 

Ειδικότερα, οι Αζέροι υπέγραψαν συμφωνίες προμήθειας αερίου με τους Shell, Bulgargas, Gasnatural Fenosa, ΔΕΠΑ, EON, GDF Suez, Hera Trading, AXPO και ENEL. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο της SOCAR στην Ελλάδα θα διοχετευθούν περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία που υπογράφει η ΔΕΠΑ μετά την BOTAS τo 2003 ενόψει της λήξης της διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία το 2016.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία ΔΕΠΑ-Socar, για την ποσότητα που θα παραλαμβάνει η Ελλάδα είχε υπογραφεί μνημόνιο (MOU) ήδη από το 2008, κατά την επίσκεψη του τότε υπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Φώλια στο Μπακού. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των παραπάνω εταιρειών είχαν συμμετάσχει στο market test του αγωγού ΤΑΡ προκειμένου να πάρει την άδεια και να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο σύστημα, εκτός περιορισμών και υποχρεώσεων που θέτουν οι κοινοτικές οδηγίες.

Επίσης να σημειωθεί ότι η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ παραγωγών φυσικού αερίου και αγοραστών, γίνεται υποχρεωτικά προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων που θα κάνει η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος ύψους περίπου 20 δις. δολαρίων και των εταιρειών που συμμετέχουν στον αγωγό ΤΑΡ γα την κατασκευή του.

Παπαγεωργίου: Νέα πηγή προμήθειας με αερίου με ανταγωνιστικούς όρους

Στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και την Κοινοπραξίας του Shah Deniz, που υπεγράφη σήμερα στο Μπακού:

«H σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΔΕΠΑ και την Κοινοπραξία του Shah Deniz για την προμήθεια φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, αποτελεί μία έμπρακτη επιβράβευση των δυναμικών ενεργειών της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επ΄ ωφελεία της εθνικής οικονομίας.

Η χώρα μας οριστικοποιεί την πρόσβαση της σε μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, με ανταγωνιστικούς όρους. Αναδεικνύονται έτσι τα άμεσα οφέλη και οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η επικράτηση του αγωγού TAP, πέραν της γεωπολιτικής αναβάθμισης που συνεπάγεται η παρουσία της χώρας μας στον διεθνή χάρτη των αγωγών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της για την τόνωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ενέργειας, με σταθερό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, την τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας και την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v