Ακαρπη η συνάντηση για τις εμπορικές μισθώσεις

Η τρόικα ζητά την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας και την απελευθέρωση της αγοράς. Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι αυτή η θέση αποτελεί αίτημα της αγοράς. Όχι από την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ακαρπη η συνάντηση για τις εμπορικές μισθώσεις
Άκαρπη απέβη η χθεσινή πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τον Γενικό Γραμματέα Στέφανο Κομνηνό, αντικείμενο της οποίας ήταν οι επαγγελματικές μισθώσεις (υφισταμένες και νέες).

Η τρόικα ζητά την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας και την απελευθέρωση της αγοράς, καθώς οι δανειστές υποστηρίζουν ότι αυτή η θέση είναι αίτημα της αγοράς.

Κάτι τέτοιο πάντως δεν προκύπτει, αφού μόνο η ΠΟΜΙΔΑ φέρεται να τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου μέτρου, στο οποίο όμως αντιτίθεται τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ.

Αυτήν την αντίθεση θα εκφράσουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων στους εκπροσώπους της τρόικας τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να συναντηθούν με στελέχη της.

Ακόμη και το υπουργείο εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις τασσόμενο υπέρ της μερικής απελευθέρωσης. Ιδιαίτερα, και σε ό,τι αφορά τις παλαιές μισθώσεις, προτείνεται να λαμβάνονται υπόψη τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου αλλά και το ύψος του ενοικίου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Από τις μέχρι στιγμής προτάσεις η ΠΟΜΙΔΑ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης, χωρίς ωστόσο να θέτει θέμα για τις μισθώσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ ζητούν να παραμείνει το καθεστώς ως έχει εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις.

Πιο συμβιβαστική πρόταση είναι αυτή της ΕΣΕΕ, η οποία προτείνει οι εμπορικές μισθώσεις να έχουν διάρκεια 6 ετών με ισόχρονη παράταση υπό την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, και να διατηρηθεί ως έχει η 12ετία. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ υποστηρίζουν ότι η περίοδος προστασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 6 ετών με εξαίρεση τα ακίνητα που ανήκουν σε ιδρύματα, κληροδοτήματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τα οποία η ελάχιστη διάρκεια προστασίας πρέπει να είναι 12 έτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v