Επίδομα €0,28 το λίτρο ζητούν οι έμποροι πετρελαίου

Αν το ΥΠΟΙΚ υιοθετήσει την πρόταση του Συνδέσμου, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα καλύψει το 90% της κατανάλωσης και τα έσοδα από ειδικό φόρο και ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά €336 εκατ. Διαμαρτυρία για τη διαφορετική φορολόγηση.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Επίδομα €0,28 το λίτρο ζητούν οι έμποροι πετρελαίου

H μέγιστη διεύρυνση των κριτηρίων στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα λειτουργήσει θετικά για τα δημοσιονομικά, ενώ εδραιώνεται και ο στόχος για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Τη θέση αυτή εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), με βάση τα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ, η οποία εξέτασε εναλλακτικά σενάρια για το επίπεδο διαμόρφωσης του επιδόματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Ψυχογιό (ΕΚΟ), η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης πέτυχε μόνο ως προς τον στόχο πάταξης του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, η αποτυχία του μέτρου ήταν παταγώδης σε ό,τι αφορά:

• Τις επιπτώσεις που είχε σε ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας, τα οποία λόγω του υψηλού κόστους στερήθηκαν το συγκεκριμένο αγαθό.

• Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της εκτεταμένης αλλά και ανεξέλεγκτης χρήσης κάθε είδους καυσίμων σε τζάκια, σόμπες πέλετ κ.λπ.

Με βάση τα σενάρια που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, ο ΣΕΕΠΕ προτείνει το επίδομα των 28 λεπτών το λίτρο να δοθεί για την πρώτη κατοικία σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

Εφόσον το Υπ. Οικονομικών υιοθετήσει την πρόταση του Συνδέσμου, η χορήγηση του επιδόματος θα καλύψει το 90% της κατανάλωσης, τα έσοδα του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά 336 εκατομμύρια (λόγω αύξησης της κατανάλωσης) έναντι των εσόδων που αναμένονται με το σημερινό καθεστώς, ενώ το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 307 εκατομμύρια.

Έτσι θα υπάρξει θετικό δημοσιονομικό όφελος ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων, ενώ το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράξουν επιπλέον ποσά λόγω της αναζωογόνησης της αγοράς και της αύξησης της απασχόλησης.

Να σημειωθεί ακόμη ότι με βάση τις σημερινές τιμές από το διυλιστήριο, η τιμή λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης θα διαμορφωνόταν στο 1,29-1,30 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,35 ευρώ πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στην αγορά, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Αληγιζάκης (ΕΛΙΝ) τόνισε ότι η κρίση στην αγορά πετρελαιοειδών έχει μειώσει κατά περίπου 10.000 τις θέσεις εργασίας στον κλάδο από το 2009 (εταιρείες, πρατήρια, βυτιοφορείς), ενώ πλέον το σύνολο των εταιρειών εμπορίας είναι ζημιογόνο.

Όπως είπε ο ίδιος, μάλιστα, το «σοκ» της δραματικής κατά 70% μείωσης των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης την περσινή περίοδο είναι αδύνατον να το απορροφήσουν οι εταιρείες, μεγάλο μέρος των επενδύσεων των οποίων αφορά την εμπορία αυτού του τύπου πετρελαίου.

Εκτός αυτών, με παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Κωστόπουλος έθεσε με έμφαση το θέμα της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, τη στιγμή που άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα, όπως το πέλετ, το φυσικό αέριο ή και το ηλεκτρικό δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με πολύ μικρότερους συντελεστές.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, τα καύσιμα θέρμανσης κανονικά θα πρέπει να φορολογούνται με βάση τη θερμογόνο δύναμη που έχει το καθένα και όχι αυθαίρετα όπως τώρα.

Για παράδειγμα το φυσικό αέριο και ο ηλεκτρισμός έχουν ΦΠΑ 13%, το πετρέλαιο 23%, ενώ ο ειδικός φόρος στο θέρμανσης είναι υπερπολλαπλάσιος του φυσικού αερίου. Άρα, όπως είπε ο ίδιος, τίθεται θέμα ίσης μεταχείρισης των καταναλωτών.

Τέλος, οι επικεφαλής του ΣΕΕΠΕ έκαναν έκκληση στο Υπ. Οικονομικών να τους καλέσει για να εκφράσουν τις απόψεις τους στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να προετοιμαστεί το υπουργείο με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο και εν τέλει να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v