Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελέας:Συντριπτικές οι αποδείξεις για Άκη

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Γ. Σμπώκος ανήκε στη βασική ομάδα διαχείρισης χρημάτων του πρώην υπουργού, ενώ διάβασε μεγάλο μέρος των σημειώσεων του Τσοχατζόπουλου ο οποίος ζητά από τον πρώην συνεργάτη του να επιστρέψει χρήματα.

Εισαγγελέας:Συντριπτικές οι αποδείξεις για Άκη

Καταπέλτης ήταν και σήμερα για τον Άκη Τσοχατζόπουλο η Εισαγγελέας Γ. Αδηλίνη. Κλείνοντας την αγόρευσή της αναφέρθηκε και πάλι στον πρώην υπουργό, επισημαίνοντας ότι οι αποδείξεις για την ενοχή του είναι συντριπτικές και ότι δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει την περιουσία αυτή χωρίς τη σύμπραξη των συγκατηγορουμένων του.

«Αποδείχθηκε πλήρως ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι ένοχος. Πήρε τόσες μίζες που δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να υπολογίσει το ύψος τους. Πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μίζες που μετατρέπονταν σε ακίνητα και επενδύονταν με άγνωστους σε εμάς τρόπους. Μίζες που κυκλοφορούσαν σε εξωχώριες και εσωχώριες εταιρίες. Οι αποδείξεις βοούν σε βάρος του και η στάση που τηρεί είναι προκλητική, καθώς εμμένει να ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι σκευωρία. Υποτιμά τον κοινό νου», είπε η Εισαγγελέας.

Κατά την ίδια, η περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αυτοκάθαρση του συστήματος, η απόφαση όμως αυτή -όπως είπε- θα πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια προς πάσα κατεύθυνση.

Η Εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου και 10 ακόμη συγκατηγορουμένων του κατά το κατηγορητήριο, την καταδίκη 6 κατηγορουμένων χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ' επάγγελμα διενέργειας παράνομων πράξεων, ενώ ζήτησε την απαλλαγή 2 κατηγορουμένων, των κ. Ζαχαριάδη και Χατζηνικολάου.

Νωρίτερα η εισαγγελέας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων είχε ζητήσει την καταδίκη της λογίστριας Ε. Λαμπροπούλου, του Ν. Ζήγρα αλλά και του πρώην στενού συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Σμπώκου.

«Όπως οι βοσκοί φυλάν τα πρόβατα εκείνος φύλαγε τα χρήματα του πρώην υπουργού» είπε η εισαγγελέας χαριτολογώντας, εξαιτίας του προσωνυμίου «βοσκός» που αποδίδεται στον πρώην γ.γ. εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Γ. Σμπώκος ανήκε στη βασική ομάδα διαχείρισης χρημάτων του πρώην υπουργού, ενώ διάβασε μεγάλο μέρος των σημειώσεων του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ζητά από τον πρώην συνεργάτη του να του επιστρέψει χρήματα.

Η ανάγνωση προκάλεσε την αντίδραση του Α. Τσοχατζόπουλου ο οποίος παρενέβη λέγοντας: «Ποιανού είναι αυτά, ισχυρίζεται ότι είναι δικά μου, είναι ψευτιά αυτό».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η εισαγγελέας, ο Γ. Σμπώκος ήταν πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, ενώ οι δυο τους είχαν συστήσει κοινό μέτωπο ώστε να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους «υποχρεώσεις», οι οποίες «ποιος ξέρει τι αστρονομικά ποσά αφορούσαν».

Αναφερόμενη στο Ν. Ζήγρα, η εισαγγελέας είπε ότι ήταν εξ απορρήτων και προστάτευε τον Α. Τσοχατζόπουλο, ενώ του απέδωσε ηγετικό ρόλο στη διαχείριση του μαύρου χρήματος.

Ως προς την Ε. Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας δήλωσε πεπεισμένη ότι γνώριζε τα πάντα, σημείωσε ωστόσο ότι δεν προκύπτει εμπλοκή της στην αγορά ακινήτων.

Ωστόσο έχει ενεργή συμμετοχή στη διαχείριση των χρημάτων.

Η δίκη συνεχίζεται με την αγόρευση του αναπληρωτή Εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου.

Καταπέλτης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι στην αγόρευσή του και ο αναπληρωτής Εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Όπως υποστήριξε τα κακουργήματα που διέπραξε ο πρώην υπουργός δεν είναι πολιτικά, αλλά ποινικά, είναι «εγκλήματα ατιμωτικά σε βάρος του ελληνικού λαού».

Ο Εισαγγελέας προέτρεψε τους Δικαστές να εκδώσουν απόφαση με την οποία, όπως είπε, ο ελληνικός λαός θα αναφωνήσει ότι υπάρχουν δικαστές εν Αθήναις.

«Ο υπουργός είναι στη θέση αυτή για να υπηρετήσει το λαό και όχι για να αυξήσει την περιουσία του. Με το έγκλημά σας γίνατε μέσο θραύσης του κοινωνικού ιστού. Όλα αυτά είναι ήδη πάρα πολλά».

Κατά τον Εισαγγελέα ο πρώην υπουργός συμπεριφέρθηκε αλαζονικά και προσβλητικά, ενώ διέπραξε και ύβρη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο δίκτυο των εταιριών που είχε συστήσει ο πρώην υπουργός προκειμένου, όπως είπε, να ξεπλένει μαύρο χρήμα. «Ήταν εθισμένος στη διαδικασία της λεύκανσης» είπε ο Εισαγγελέας, επισημαίνοντας: «Έχουμε χάσει το λογαριασμό. Ελβετικά φράγκα, γαλλικά φράγκα, δολάρια, δραχμές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v