Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταπέλτης η εισαγγελέας για Τσοχατζόπουλο (upd)

Η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Αδελίνη άνοιξε τη διαδικασία αγόρευσης των εισαγγελέων στο Τριμελές Εφετείων Κακουργημάτων για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Καταπέλτης η εισαγγελέας για Τσοχατζόπουλο (upd)
Σε υποτονικό κλίμα και με μειωμένη προσέλευση κόσμου είχε ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η αγόρευση της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδελίνη αναφορικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η εισαγγελική λειτουργός, αφού ανέπτυξε τους νομικούς ισχυρισμούς της σύμφωνα με τους οποίους το βασικό αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, αλλά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αυτοτελές, αναφέρθηκε «στα έργα και τις ημέρες» του Άκη Τσοχατζόπουλου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επικαλούμενη και όσα αναφέρονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η Εισαγγελέας επεσήμανε ότι εκείνη την περίοδο στο ΥΠΕΘΑ περιφέρονταν με άνεση μεσίτες και έμποροι όπλων με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Αυτό ήταν το περιβάλλον που επικρατούσε όταν άσκησε τα καθήκοντά του και ο ίδιος το αξιοποίησε πλήρως. Ήρθε σε επαφή με εμπόρους οπλικών συστημάτων και μεσάζοντες και του ήταν αδιάφορο αν οι εταιρίες θα μετακύλιαν τις μίζες στις πλάτες του ελληνικού λαού που τον εμπιστεύτηκε».

Επικαλούμενη όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και κυρίως όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας, η Εισαγγελέας δήλωσε βέβαιη ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε συλλάβει σχέδιο και για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη.

Όπως είπε η Εισαγγελέας, και ο Ντίνος Μιχαηλίδης μετέφερε τσάντες με χρήματα, όπως επίσης και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και κατηγορούμενος στην υπόθεση, Γιάννης Σπώκος.

Με την έναρξη της πρότασής της προς τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η Εισαγγελέας Εφετών αναφέρθηκε στο χρονικό της ποινικής έρευνας αλλά και της έρευνας που διενήργησε η Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση, η οποία όπως είπε «διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς αφορά ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται πολιτικός και μάλιστα πρώην υπουργός».

Αναφερόμενη στην κατηγορούμενη Αρετή Τσοχατζοπούλου η Εισαγγελέας Γεωργία Αδελίνη υποστήριξε ότι υπήρξε αποδέκτης τριών ακινήτων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως υποστήριξε η εισαγγελική λειτουργός, η Αρετή Τσοχατζοπούλου γνώριζε για τις δραστηριότητες του πατέρα της αλλά και για την προέλευση των χρημάτων.

Ως προς το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σύμφωνα με την Εισαγγελέα, σε αυτό επενδύθηκε μεγάλο μέρος της παράνομης περιουσίας του πρώην υπουργού, ενώ μέσω της ανακαίνισής του επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της προέλευσης του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την κ. Αδελίνη, η λήψη δανείου από τη Βίκυ Σταμάτη ήταν αναγκαία για να μπορέσει να δικαιολογηθεί η αγορά του ακινήτου, ενώ παράλληλα η ίδια γνώριζε και την προέλευση του μαύρου χρήματος.

Όπως είπε η Εισαγγελέας, πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά σπίτια στην Αθήνα στο οποίο δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα, ενώ υποστήριξε ότι υπήρχαν ακραίες απαιτήσεις από την κ. Σταμάτη όπως η κατασκευή πέργκολας απέναντι από την Ακρόπολη.

Ιδιαίτερα ως προς τις κρίσεις της Εισαγγελέως αναφορικά με το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος παρά τις παραινέσεις των δικηγόρων του, έκανε συνεχείς παρεμβάσεις και σχόλια.

Αναφερόμενη στη Βίκυ Σταμάτη η Εισαγγελέας υποστήριξη ότι όπως προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας κατέβαλε υπέρογκα ποσά σε πολυτελή είδη, καθώς και στις εργασίες για το σπίτι. «Πώς θέλει να μας πείσει ότι δεν γνώριζε για τον πακτωλό χρημάτων που είχε στη διάθεσή του ο πρώην υπουργός» είπε η Εισαγγελέας. «Άλλωστε ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος εκμυστηρευόταν τα μυστικά του στις γυναίκες του».

Τσοχατζόπουλος: «Εσείς το λέτε αυτό;».

Εισαγγελέας: «Η Σταμάτη μας είπε ότι είναι μαχήτρια του φωτός. Είχα πει ότι δεν θα το σχολιάσω. Όλοι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, αλλά είναι σημαντικό και το γνώθι σ' εαυτόν».

Όσον αφορά τον αδελφό της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος επίσης κατηγορείται για την υπόθεση, η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι «έστερξε και παρείχε τη συνδρομή του στον πρώην υπουργό και στη σύζυγό του και γνώριζε ότι τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες τις οποίες εκείνος επέβλεπε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ανήκαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Η Εισαγγελέας δήλωσε βεβαία ότι οι συνεχείς αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν για να δικαιολογηθεί η προέλευση των χρημάτων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι για όλες τις αγοραπωλησίες το τίμημα δινόταν εκτός του συμβολαιογραφικού γραφείου σε μετρητά, ενώ για κάθε συμβόλαιο χρησιμοποιείτο άλλος συμβολαιογράφος.

Η αγόρευση της εισαγγελέως διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v