Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα για τις έξι νέες φυλακές

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο το κόστος ανέγερσης των πέντε φυλακών ήταν διπλάσιο από το κόστος ανέγερσης της έκτης.

Εισαγγελική έρευνα για τις έξι νέες φυλακές

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Γκουτζαμάνη προκάλεσε δημοσίευμα της "Καθημερινής" σχετικά με το "ύποπτο" κόστος κατασκευής έξι νέων φυλακών σε Τρίκαλα, Δομοκό, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα και Χανιά.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο το κόστος ανέγερσης των πέντε φυλακών ήταν διπλάσιο από το κόστος ανέγερσης της έκτης. Σημειωτέον ότι και τα έξι σωφρονιστικά καταστήματα είναι πανομοιότυπα.

Το δημοσίευμα προκάλεσε το ενδιαφέρον και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος ενημέρωσε επί του θέματος την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η ανέγερση των πέντε φυλακών κόστισε περίπου τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ η καθε μια ενώ η ανέγερση της έκτης στοίχισε 16 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «στις πέντε πανάκριβες φυλακές οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί ήταν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα, ενώ στη μοναδική φθηνότερη -αυτή των Χανίων- ήταν δύο άλλα στελέχη της «Θέμις Κατασκευαστική» τα οποία ως φαίνεται ενδιαφέρονταν περισσότερο για το πώς ξοδεύεται το χρήμα των Ελλήνων πολιτών».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι όταν το 2004 αποφασίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, η κατασκευή έξι νέων φυλακών ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 21 εκατ. ευρώ για κάθε μία, ενώ η μελέτη ήταν κοινή και οι κτιριακές εγκαταστάσεις που θα ανεγείροντο θα ήταν ίδιες και στις έξι πόλεις.

Υστερα όμως από αναθεωρήσεις, η τιμή ανέβηκε αρχικώς στα 24 εκατ. ευρώ και τελικώς στα 31 εκατ. ευρώ που ήταν και το ανώτατο όριο της νόμιμης υπέρβασης (50%) του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στην κυρία Φάκου τη διενέργεια δεύτερης  προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή στον Τύπο του συμπληρωματικού πορίσματος της Αρχής για την καταπολέμηση του μούρου χρήματος που αφορούσε την έρευνα για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v