Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον εισαγγελέα η έρευνα για Κρατικά Λαχεία

Τις καταγγελίες της Emma Delta για τον τρόπο λειτουργίας των Κρατικών Λαχείων και τις προμήθειες των Intralot, Scientific Games και Lottomatica διερευνά ο εισαγγελέας πρωτοδικών. Αν προκύψουν ευθύνες κρατικών αξιωματούχων θα εμπλακεί και η εισαγγελέας διαφθοράς.

Στον εισαγγελέα η έρευνα για Κρατικά Λαχεία

Αντικείμενο έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αποτελούν οι καταγγελίες της Εmma Delta ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας Κρατικά Λαχεία καθώς και η προμήθεια που θα λαμβάνουν οι εταιρείες (ΙΝΤΡΑΛΟΤ, Scientific Games και Lottomatica) που ανέλαβαν την λειτουργία της εταιρείας για τα προσεχή 12 χρόνια.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Τζώνης θα διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα με αφορμή καταγγελίες της Emma Delta η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ.

Η Εmma Delta έχει υποβάλει αλλεπάλληλα εξώδικα αλλά και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο υποστηρίζοντας ότι οι συμβάσεις με τις εταιρείες ΙΝΤΡΑΛΟΤ και Scientific Games για την παραχώρηση επί 12ετία των κρατικών λαχείων δεν είναι συμφέρουσες για τον ΟΠΑΠ.

Η Emma Delta είχε προχωρήσει σε σωρεία εξωδίκων κατά της ΙΝΤΡΑΛΟΤ και της Scientific Games υποστηρίζοντας ότι δεν είναι επωφελείς για τον ΟΠΑΠ οι όροι της σύμβασης για την παραχώρηση των λαχείων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η σύμπραξη ΟΠΑΠ- ΙΝΤΡΑΛΟΤ Scientific Games είχε πλειοδοτήσει στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων, έναντι 190 εκατ. ευρώ.

Η ΕΜΜΑ DELTA επανήλθε πρόσφατα συγκεντρώνοντας σε νέα αναφορά όλες τις ενστάσεις της για την συγκεκριμένη σύμβαση. Η αναφορά εστάλη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η προϊσταμένη Παναγιώτα Φάκου διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών. Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα:

Α) Στη διοίκηση και λειτουργία της εταιρίας συμμετέχουν τρεις εταιρίες, η ΟΠΑΠ, η ΙΝΤΡΑΛΟΤ και η Scientific Games. Σύμφωνα με τη διακήρυξη της σύμβασης σε αυτό το σχήμα κυρίαρχο ρόλο έπρεπε να έχει ο ΟΠΑΠ, κάτι που σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν συμβαίνει, γιατί ναι μεν ο ΟΠΑΠ έχει 7 εκπροσώπους στο ΔΣ και οι άλλες εταιρίες 4, όμως για τα κρίσιμα ζητήματα απαιτείται πλειοψηφία 8 μελών.

Β) Η σύμβαση για την προμήθεια των κρατικών λαχείων προς τους μετόχους Intralot-Scientific Games προβλέπει ποσοστό 3,3% επί των εισπράξεων , το οποίο κατά την καταγγέλουσα εταιρία είναι πολύ υψηλό, καθώς θεωρείται αρκετά υψηλότερο από τα κρατούντα στη διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης θα καλέσει μάρτυρες από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρίες, ενώ αν προκύψουν τυχόν ευθύνες κρατικών αξιωματούχων θα εμπλακεί και η εισαγγελέας διαφθοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v