Χατζηδάκης: Προχωρά το ΕΣΠΑ

Συνολικά 529 έργα κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης. Μόνο στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε εξέλιξη έργα μήκους 116 χιλιομέτρων.

Χατζηδάκης: Προχωρά το ΕΣΠΑ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για την 78η ΔΕΘ επισκέφθηκε με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα το εργοτάξιο στον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 στην είσοδο της Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Αμέσως μετά ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε:

«Αυτό το έργο που βλέπετε σήμερα δεν είναι το μόνο. Είναι ένα από τα 529 έργα που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μόνο στο οδικό δίκτυο και μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατασκευάζονται αυτή την ώρα έργα μήκους 116 χιλιομέτρων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας σε απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ. Έχει πραγματικά σημαντική πρόοδο σε όλα τα έργα τα οποία κατασκευάζει και διαχειρίζεται είτε μιλάμε για έργα υποδομών, είτε για έργα περιβάλλοντος είτε για έργα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Αυτή την ώρα η έγνοια μας δεν είναι πως θα απορροφηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, αλλά πως θα μπορέσουμε διαχειριστούμε κατάλληλα τα πράγματα έτσι ώστε να συνδυάσουμε την ολοκλήρωση του σημερινού ΕΣΠΑ με την γρήγορη έναρξη του επόμενου.

Ερώτηση: Σας ζήτησαν οι αρμόδιοι συνεχόμενη χρηματοδότηση για να περατωθεί το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μπορούμε να την εξασφαλίσουμε από το Υπουργείο σας;

Κ. Χατζηδάκης: Είναι θετικό ότι πρώτον φθάσαμε από 18οι πέρυσι στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέταρτοι φέτος και δεύτερον ότι έχουμε δύο ΕΣΠΑ μπροστά μας. Το τρέχον ΕΣΠΑ το οποίο μπορούμε να απορροφούμε κονδύλια μέχρι το τέλος του 2015 και το επόμενο ΕΣΠΑ στο οποίο αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από τις Βρυξέλλες μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Άρα πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία προκειμένου από την πλευρά του ΕΣΠΑ να ωθήσουμε ακόμη περαιτέρω την προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Ερώτηση: Θέμα απένταξης μεγάλων έργων της Κεντρικής Μακεδονίας από το ΕΣΠΑ υπάρχει;

Κ. Χατζηδάκης: Μη στεναχωριέστε για το ΕΣΠΑ, στεναχωριόμασταν μέχρι τώρα, όταν ήμασταν 18οι και γι’ αυτό προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα καλύπτοντας το χαμένο έδαφος. Τώρα έχουμε προχωρήσει αρκετά κι έχοντας μπροστά μας δύο ΕΣΠΑ θα καλύψουμε τις ανάγκες, προτεραιότητες φυσικά, με βάση τις προτάσεις των Περιφερειών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v