Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλμα στις εκδόσεις ομολόγων για Ελλάδα

Επιστρέφουν οι επενδυτές στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Αύξηση εκδόσεων τίτλων κατά 60% στο 8μηνο για Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία. Το μεγαλύτερο άλμα καταγράφεται στην Ελλάδα, λέει η Dealogic

Άλμα στις εκδόσεις ομολόγων για Ελλάδα

Αλματώδης αύξηση καταγράφεται στις εκδόσεις ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, «γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πιο αδυναμίες οικονομίες» όπως σχολιάζουν και ο Financial Times.

Ο όγκος έκδοσης ομολόγων ενισχύθηκε και στις πέντε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας – Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία- με ποσοστό μεγαλύτερο του 60% φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση, με την επιτυχή ολοκλήρωση 12 εκδόσεων φέτος στα 4,1 δισ. στερλίνες. Την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η Ελλάδα είχε εκδώσει μόλις έναν τίτλο για 88 εκατ. δολ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εκδίδει μόνο βραχυπρόθεσμους τίτλους, όπως έντοκα γραμμάτια με ωρίμανση τριών και έξι μηνών. 

Σε επίπεδο ευρωζώνης, η τάση είναι διαφορετική. Η συνολική έκδοση ομολόγων – κυρίως εταιρικών τίτλων, αλλά και κοινοπρακτικών κρατικών ομολόγων – φέτος διαμορφώνεται στα 1,03 τρισ. δολ., οριακά υψηλότερα από τα 1,01 τρισ. δολ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Συνολικά όμως, εκδόθηκαν 2.300 ομόλογα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας 8μήνου από το 2000, όταν είχαν εκδοθεί 2.282 ομόλογα.

Στις χώρες του αποκαλούμενου πυρήνα της ευρωζώνης, ο όγκος των εκδώσεων ομολόγων διαμορφώνεται φέτος στα 803,1 δισ. δολ. που είναι το χαμηλότερο από το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v