Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αεροπορικές: Αλλαγές στο χάρτη των πτήσεων

Οι αεροπορικές εταιρείες προχωρούν στον επανασχεδιασμό της λειτουργίας τους με το βλέμμα, βεβαίως, στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ποια δρομολόγια κόβονται και πώς διαμορφώνονται οι νέες στρατηγικές.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αεροπορικές: Αλλαγές στο χάρτη των πτήσεων

Ένας δύσκολος χειμώνας είναι αυτός που έρχεται για τον αεροπορικό κλάδο στη χώρα μας.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εδώ και χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες όχι μόνο με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και με το υψηλό κόστος των καυσίμων, προχωρούν στον επανασχεδιασμό της λειτουργίας τους, με το βλέμμα, βεβαίως, στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, στα μέσα του επόμενου μήνα, θα αποφασίσει επί της πρότασης εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποια θα είναι η απόφαση των αρχών της Ε.Ε., ο ελληνικός αεροπορικός χάρτης θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, αφού οι εταιρείες προχωρούν σε τροποποιήσεις των πτητικών τους προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του μήνα, η Olympic Air προχωρά σε διακοπή των πτήσεών της που συνδέουν την Αθήνα με τη Ρόδο, ενώ στις 14 Οκτωβρίου θα διακόψει και τη σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Αντίστοιχες κινήσεις στο εσωτερικό δίκτυο σχεδιάζει και η Aegean Airlines, η οποία το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσει από τα δρομολόγια που συνδέουν την πρωτεύουσα με την Αλεξανδρούπολη, την Κω και την Κέρκυρα.

Παραχώρηση χωρητικότητας για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός

Πρόκειται για κινήσεις που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τα συγκεκριμένα δρομολόγια έχουν ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες να μπαίνουν μέσα προκειμένου να διατηρήσουν την παρουσία τους σε μία γραμμή. Βεβαίως, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της παραχώρησης χωρητικότητας σε τρίτες αεροπορικές εταιρείες ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο δίκτυο του εσωτερικού.

Χρυσοχοΐδης: Οι αεροπορικές παγκοσμίως δρουν στο πλαίσιο ελεύθερης αγοράς

Τις αλλαγές αυτές στα δρομολόγια τις εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία έχει αναλάβει να διερευνήσει και έως το τέλος του μήνα να αποφανθεί για «τον ενδεχόμενο αντιανταγωνιστικό χαρακτήρα της εξόδου - απόσυρσης μιας εκ των δύο αεροπορικών εταιρειών (Aegean, Olympic Air) από συγκεκριμένα δρομολόγια».

Η επιτροπή άσκησε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά επιβατικών αερομεταφορών, ενώ έγιναν αιφνίδιοι επιτόπιοι έλεγχοι στις δύο εταιρείες. Να σημειωθεί ότι το θέμα ήρθε και στη Βουλή όπου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αεροπορικές δραστηριοποιούνται, όπως συμβαίνει στον αεροπορικό χώρο παγκοσμίως, με βάση το οικονομικό-εμπορικό τους συμφέρον και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται και η έρευνα της Κομισιόν η οποία γίνεται με βάση τον κανονισμό της Ε.Ε. περί συγκεντρώσεων, με στόχο να λάβει οριστική απόφαση ως προς το κατά πόσον η προτεινόμενη εξαγορά θα παρακωλύσει σε σημαντικό βαθμό την άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v