Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Ζητά σήμερα πάνω από 700 εκατ. ευρώ

Βαρύ φορτίο για τους φορολογουμένους. Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με ποινές. Το κυνήγι των εκκαθαριστικών και το αίτημα για παράταση στην εξόφληση υποχρεώσεων για ακίνητα.

Εφορία: Ζητά σήμερα πάνω από 700 εκατ. ευρώ

Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βγουν συνολικά από τις τσέπες των φορολογουμένων σήμερα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του τέλους επιτηδεύματος, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, αφού εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται η πρώτη δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, την οποία θα πρέπει επίσης να καταβάλουν μέχρι σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που έλαβαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στις αρχές Αυγούστου.

Τις δόσεις για τους φόρους πρέπει να καταβάλουν ακόμη και αυτοί που δεν έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο από την εφορία, ώστε να μην κηρυχθούν εκπρόθεσμοι και βρεθούν αντιμέτωποι με τις προβλεπόμενες ποινές (επιβάρυνση 1% τον μήνα κ.λπ.).

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ηλεκτρονικά τους φορολογούμενους που δεν έλαβαν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρώσουν μέχρι τις 30-8-2013 τους φόρους, να τυπώσουν οι ίδιοι το εκκαθαριστικό τους και να σπεύσουν με αυτό στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και μέσα από τους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα αυτά έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή.

Με βάση τους κωδικούς «Ταυτότητας Οφειλής» που αναγράφουν τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά, μπορεί να γίνει η εξόφληση των οφειλών εμπρόθεσμα και χωρίς προβλήματα αρκεί ο φορολογούμενος να διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα.

Το πρόβλημα με την αποστολή των εκκαθαριστικών προκλήθηκε ουσιαστικά από την ίδια τη ΓΓΠΣ, η οποία έχει εκκαθαρίσει περισσότερες από 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις για να προλάβουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τους φόρους σε τρεις δόσεις, δεν κατάφερε όμως να αποστείλει εγκαίρως τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Τα εκκαθαριστικά ταχυδρομούνται στους υπόχρεους με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα πολλοί να μην γνωρίζουν ότι η καταληκτική προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει σήμερα.

Αρκετοί μάλιστα από τους υπόχρεους βρίσκονται ακόμη στις παραλίες και δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την πορεία των φορολογικών τους υποθέσεων, και όχι μόνο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εύρεση χρημάτων για την πληρωμή τόσων πολλών φόρων ταυτόχρονα, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που μόλις πριν από λίγες ημέρες απέστειλε ακόμη και τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.

Αιτήματα για παράταση

Οι οδηγίες αυτές της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για εκτύπωση των εκκαθαριστικών από τους ίδιους τους φορολογούμενους προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.), η οποία απέστειλε χθες επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Στις επιστολές της, η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. επισημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες «βρίσκονται σε πλήρη πραγματική αδυναμία να καταβάλουν μέχρι σήμερα τα ποσά που τους βεβαιώθηκαν ως οφειλές για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012». Προσθέτει δε ότι «ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που έχουν παραλάβει ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα, και ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που έχουν πραγματική γνώση και πρόσβαση στα αναρτημένα στη Γ.Γ.Π.Σ. σημειώματα και στα εξοντωτικά ποσά οφειλών που προκύπτουν από αυτά».

Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. καλεί τους παραλήπτες των επιστολών:

- Να προβούν σε άμεση δίμηνη παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του ΦΑΠ 2011 και του 2012, καθώς και «σε άμεση θέσπιση ουσιαστικής έκπτωσης σε όσους φορολογούμενους μπορούν ακόμη να προβούν σε συνολική εξόφληση του φόρου».

-Να επεκτείνουν κάθε ρύθμιση αναστολής πλειστηριασμών κατά ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα, και στους πλειστηριασμούς λόγω οφειλών προς το Δημόσιο.

-Να θεσπίσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ΦΑΠ με μονομερή εκχώρηση ακινήτων προς το Δημόσιο.

-Να καταργήσουν τη νομοθεσία για τις ποινικές συνέπειες σε βάρος όσων οφείλουν φόρους από κατοχή ακινήτων (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ κ.λπ.), «γιατί η χώρα μας δεν διαθέτει αρκετές φυλακές για να την εφαρμόσει»!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v