Λύσεις στον γρίφο του τι μέλλει γενέσθαι με τις θυγατρικές τράπεζες που διατηρούν στα Βαλκάνια αναζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες, με βασικό άξονα την αποφυγή της πώλησης έναντι πινακίου φακής.
Εξάλλου, οι οικονομίες της Βαλκανικής βρίσκονται σε υφεσιακό περιβάλλον και δεν υπάρχουν αγοραστές, δεδομένου ότι επί δεκαετίες τραπεζικοί επενδυτές στην περιοχή, οι ιταλικές και οι αυστριακές τράπεζες, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και ακολουθούν περιοριστική πολιτική.
Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκρίνεται η σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με στόχο τη «μοιρασιά» των αγορών ανά τραπεζικό όμιλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες και κάθε μία να αναλάβει τις δραστηριότητες των άλλων σε μία εκ των βαλκανικών χωρών.
Εάν το σχέδιο έχει την έγκριση της τρόικας, τότε δύο ή περισσότερες ελληνικές τράπεζες μπορεί να συμφωνήσουν την ανταλλαγή δραστηριοτήτων σε κάποιες αγορές των Βαλκανίων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να επικεντρώσουν την παρουσία τους σε λιγότερες αγορές, όπου όμως θα διαθέτουν μεγαλύτερο μέγεθος.
Εξάλλου, η παρουσία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων επεκτείνεται σε ισόποσες με τις συστημικές τράπεζες αγορές, σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία.
Ένα ακόμη σχέδιο-πρόταση που έχει τεθεί από τον πρόεδρο της Πειραιώς, Μ. Σάλλα, αφορά τις συγχωνεύσεις των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια σε ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα.
Ο Ολλανδός και τα πλάνα αναδιάρθρωσης
Στο μεταξύ, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εργάζονται πυρετωδώς με στόχο την ολοκλήρωση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, των πλάνων αναδιάρθρωσης, τα οποία πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στη Γενική Διευθυνση Αναταγωνισμού των Βρυξελλών (DGCom).
Στα πλάνα, τα οποία έχουν 5ετή διάρκεια, έως το 2017, και θα ελέγχονται από το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν Γκερτ Γιαν Κούπμαν, που φθάνει στην Αθήνα μαζί με ομάδα στελεχών στις 11 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές τράπεζες θα περιγράφουν με σαφή τρόπο τις κινήσεις που θα κάνουν προκειμένου να αποχωρήσουν από όλες τις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, εξέλιξη που είναι μνημονιακή υποχρέωση του κλάδου.
Στο πλάνο αναδιάρθρωσης ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα αναλύει ποιες θυγατρικές θα πουλήσει και σε ποιες θα προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά το μέλλον της Finansbank η τρόικα φαίνεται να συμμερίζεται αφενός τη διολίσθηση της τουρκικής οικονομίας, αφετέρου το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και συμφωνεί η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής τράπεζας να μετατεθεί για αργότερα και εφόσον οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί.
Ως εκ τούτου, οι άμεσες κινήσεις της Εθνικής θα αφορούν πωλήσεις θυγατρικών του μη χρηματοοικονομικού τομέα, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, εταιρείες ακινήτων κ.ά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός για την Εθνική Ασφαλιστική προβλέπει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς προσανατολίζονται στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αλλά και σε μία σειρά εργασιών του μη χρηματοοικονομικού τομέα.
Στην Alpha Bank κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η πώληση του Χίλτον, καθώς η τράπεζα διευθέτησε στο παρελθόν τις ασφαλιστικές της εργασίες.
Στη Eurobank δρομολογείται, όπως θα περιγράφεται και στο πλάνο αναδιάρθρωσης, η πώληση ή η μακροχρόνια ενοικίαση, ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, για το ξενοδοχείο Kapsis στην Ρόδο, αλλά και η πώληση, εάν υπάρξει επενδυτής, του King George.