Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις: Τρέχουν να προλάβουν 600.000 φορολογούμενοι

Ακριβά θα κοστίσει στους φορολογούμενους η αδυναμία να υποβάλουν τη δήλωση εισοδήματος ως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ποιες ποινές αντιμετωπίζουν. Απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης ο Χ. Θεοχάρης.

Δηλώσεις: Τρέχουν να προλάβουν 600.000 φορολογούμενοι
Τον κίνδυνο εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (30 Αυγούστου επισήμως και 2 Σεπτεμβρίου στις 8 το πρωί ανεπισήμως κλείνει το σύστημα), περίπου 600.000 υπόχρεοι δεν έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους.

Όσοι τελικώς δεν προλάβουν την προθεσμία θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρους και πρόστιμα σημαντικού ύψους, ενώ θα απολέσουν και τυχόν εκπτώσεις λόγω δαπανών.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι με εκπρόθεσμες δηλώσεις θα χάσουν το δικαίωμα μείωσης του φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημά τους, κατά ποσοστό 10% συγκεκριμένων προσωπικών δαπανών που τυχόν δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν το 2012. Δηλαδή δεν θα αναγνωριστεί για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσοστό 10% των ετήσιων δαπανών τους για ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές χρηματικών ποσών.

Ορισμένες από τις εκπτώσεις αυτές βεβαίως δεν χορηγούνται πλέον στο ακέραιο καθώς προβλέπονται πολύ χαμηλά πλαφόν στα ποσά που μπορούν να αφαιρεθούν από τον φόρο.

Όμως, η συνολική μείωση φόρου που μπορεί να προκύψει από την αναγνώριση των δαπανών αυτών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.

Ακόμη, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετησίου εισοδήματός τους, δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5%. Αυτό θα συμβεί επειδή δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2012, δηλαδή η αξία τους δεν θα υπολογιστεί ως καλύπτουσα το 25% του ετησίου εισοδήματός τους.

Εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Εάν πάντως από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου (παρά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω απώλειας των δικαιωμάτων έκπτωσης δαπανών και αναγνώρισης των αποδείξεων), τότε προβλέπεται η επιβολή ενός αυτοτελούς προστίμου, από 117 έως 1.170 ευρώ, το οποίο μετά το «συμβιβασμό» περιορίζεται στα 39 ευρώ.

Θεοχάρης: Δεν θα δοθεί παράταση

Συνάντηση με εκπροσώπους των φοροτεχνικών είχε νωρίτερα σήμερα ο Χ. Θεοχάρης. Από την πλευρά των φοροτεχνικών ζητήθηκε να δοθεί μικρή παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.

Ο γενικός γραμματέας εσόδων, όμως απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι η τρόικα δεν θα αποδέχονταν ένα τέτοιο αίτημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v