Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Δεν θα πετύχει το τρίτο πακέτο για Ελλάδα

Η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε μεν κατηγορηματικά στο πλευρό του υπουργού της, άλλα όχι τόσο κατηγορηματικά όπως το κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμά το Spiegel.

Spiegel: Δεν θα πετύχει το τρίτο πακέτο για Ελλάδα

Την αποτυχία ενός ενδεχόμενου κουρέματος του ελληνικού χρέους ή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προεξοφλεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» χαρακτηρίζοντας λάθος τους χειρισμούς τόσο της Ανγκελα Μέρκελ όσο και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με κείμενο που φέρει τον τίτλο «Η μέρα των εκλογών είναι μέρα πληρωμής» το περιοδικό εκτιμά πως η γερμανική κυβέρνηση δίνει προεκλογικές υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει, μεταδίδει το iefimerida.gr.

Χαρακτηρίζει την δήλωση του κ. Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και την άρνησή του για ένα νέο κούρεμα ως το πρώτο προεκλογικό λάθος σημειώνοντας «Σίγουρο είναι ότι χωρίς νέα βοήθεια η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Αποκλείεται να μπορέσει η χώρα να βγει πάλι στις αγορές στο τέλος του χρόνου» τονίζει το δημοσίευμα. Είτε υπάρξει κούρεμα είτε άλλη διευκόλυνση, π.χ. μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, «το κόστος για τις πιστώτριες χώρες θα ήταν παρά ταύτα υψηλό. Στη Γερμανία θα αναλογούσε διψήφιο νούμερο, αλλά και πάλι δεν θα επιτυγχανόταν η εξυγίανση της Ελλάδας».

«Η παραδοχή της καγκελαρίου ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια είναι μόνο η αρχή. Η γερμανική κυβέρνηση θα εξαγγείλει και άλλες πικρές ευρω-ειδήσεις, από την τραπεζική ένωση μέχρι την Ιρλανδία. Θα είναι λοιπόν ακόμη πιο συναρπαστικός ο προεκλογικός αγώνας;» αναρωτιέται το «Spiegel» και επισημαίνει το γεγονός πως μετά τις εκλογές υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα.

Προειδοποιεί ακόμη πως σε περίπτωση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ενέργειες διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών θα γίνουν ρουτίνα και πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα πακέτα και νέα μέτρα για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά και την Κύπρο.

Aφήνει παράθυρο η Μέρκελ

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, φαίνεται να αφήνει κάποιο παράθυρο ανοιχτό σε περίπτωση που τελικά γίνει κούρεμα. Ο αρθρογράφος του εκτιμά ότι οι δηλώσεις της Μέρκελ στο περιοδικό Focus («προειδοποιώ κατηγορηματικά για το ενδεχόμενο κουρέματος») αφήνουν ανοιχτές όλες τις εκδοχές.

Πρόκειται απλώς για προειδοποίηση, εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το αποκλείει κατηγορηματικά. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αρκεί τη στιγμή που λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας το χρέος αυξάνεται συνεχώς και με βάση εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα τέλη του 2013 θα φτάσει το 173% του ΑΕΠ, δηλαδή τόσο υψηλό όσο πριν από το πρώτο κούρεμα.

Συμβιβασμός λόγω… αξιοπιστίας

Η συζήτηση για το ελληνικό κούρεμα στην προεκλογική Γερμανία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, γιατί σε περίπτωση που γίνει θα αναγκαστούν οι δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή πρωτίστως οι χώρες της ευρωζώνης και η Γερμανία, να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους που, θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια της ευρωκρίσης θα πήγαιναν χαμένα δισεκατομύρια ευρώ, χρήματα των φορολογουμένων. Και επειδή κανείς δεν θέλει κούρεμα χρέους που θα έπληττε ιδιώτες, το περιοδικό κάνει λόγο για έναν ανεκτό συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε όλους τους εμπλεκόμενους να μη χάσουν την αξιοπιστία τους. Δεν θα διαγράψουν επίσημα το ελληνικό χρέος, αλλά θα επιμηκύνουν σημαντικά τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια ή θα θέσουν όρους για να μην χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v