Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλειστηριασμοί με... δίχτυ προστασίας

Η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για ακίνητα που δεν είναι πρώτη κατοικία, αλλά προστατεύονται, είναι το νέο σενάριο της κυβέρνησης. Αφορά περί τα 10.000 ακίνητα, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βενιζέλου-Σαμαρά.

Πλειστηριασμοί με... δίχτυ προστασίας

Προχωρά η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, αλλά αναζητούνται τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται η α' κατοικία της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Δ. Σταμάτη.

Τα κριτήρια που θα ισχύσουν αναμένεται να τεθούν στο ραντεβού του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο. Το θέμα, άλλωστε, έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο και θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00.  Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερώτηση για το εάν ρυθμίστηκε το θέμα λέγοντας "νομίζω πως ναι".

Αρμόδιο στέλεχος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α' κατοικία και χαμηλά εισοδήματα. Από την άλλη, ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και €300.000 καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Πάντως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το όλο θέμα αφορά, σε αυτήν τη φάση, κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.  Η κυβέρνηση δηλαδή προσανατολίζεται στο να στραφεί αρχικά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών σε περιπτώσεις ακινήτων τα οποία σήμερα "προστατεύονται" από την οριζόντια διάταξη, παρότι πρακτικά είναι εμπορικά ακίνητα και εξοχικές κατοικίες.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς. Θα πρέπει ωστόσο, να περάσει και από τη μέγκενη της τρόικας, η οποία πιέζει για ρύθμιση του θέματος. 

Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν σύντομα δεδομένου ότι και ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως αναλαμβάνει τον χειρισμό του θέματος προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση, μια λύση ικανή να περάσει από το κοινοβούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v